На днешния ден преди 78 години геройски отдаде живота си за България Димитър Списаревски.

На тази знаменита дата през 1943 година капитан Списаревски е на смяна в летището в Божурище. По това време към София се е запътила американска ескадрила от 200 самолета. Срещу тях се изправят едва 36 самолета на родната авиация. На смелия капитан това е първият му боен полет. Сам, с безумно смела виртуозна маневра, измъквайки се от два американски изтребителя, той се насочва към един от противниковите бомбардировачи. С непрестанен огън прострелва, поврежда тежко и подпалва този бомбардировач, но в ожесточената си битка изразходва всички боеприпаси на бордовата картечница, а самолетът му е прострелян от британски изтребители.

Без патрони и с повреден самолет, той без колебание се насочва към водача на формацията. Димитър се врязва в него и го разцепва на две. Вследствие на лютата съпротива врагът е отблъснат, принуден е да хвърли бомбите си в полето и да се оттегли. Единственият оцелял от този бомбардировач подофицер се среща с майката на българския капитан и в знак на дълбоко уважение към нейния син и предава всичките си ордени и медали.

Димитър Списаревски е роден на 19 юли 1916 година в Добрич. През 1919 с Ньойския мирен договор родният му град е присъединен към Румъния. Семейството му отказва да живее под флага на друга държава освен България и затова се местят в Лом. За кратко живеят и в Белоградчик, а от 1932 заживяват в София.

Димитър е футболист на Левски в периода 1933-1935. След това завършва Националният военен университет „Васил Левски“ и постъпва като пилот. Обучава се за една година и в Германия. През престоя си там си позволява да прояви голяма смелост ( или голяма лудост?) – да набие един немски офицер, позволил си да нарече българите туземци. Димитър Списаревски е убеден патриот, ненавиждащ комунистите и безродниците.