Начало Свят BMW проектира магистрала за електрически мотоциклети

BMW проектира магистрала за електрически мотоциклети

1162

BMW изследва нови начини да се справи с един от най-наболелите проблеми на модерната мобилност – задръстванията. Не е тайна за никого, че справянето с трафика е сред основните предизвикателства пред управата на всеки голям град, а решението според баварците се казва Vision E³ Way. Концепцията представлява вдигнато нависоко платно, върху което ще се движат само двуколесни превозни средства с изцяло електрическо задвижване. Новите магистрали ще бъдат покрити и на тях ще могат да се движат само електрически мотопеди, мотоциклети и тротинетки, пише Automedia.

Проектът е дело на китайския развойния център BMW Group Technology Office в Шанхай, чийто екип е разработил концепция за модулна мрежа от подобни магистрали, които биха могли да свързват стратегически транспортни възли, обществени транспортни станции и шопинг центрове.

Уловката е, че на новите пътища ще има ограничение на скоростта от едва 25 км/ч, за да се намали до минимум рискът от инциденти. Съоръженията ще могат да се ползват и от хора, които не разполагат с подобно возило, тъй като германците планират на всеки един от основните входове да има възможност всеки да наеме електрически мотопед.

Повечето от секциите на тези пътища ще бъдат покрити, които ще защитава участниците в движението от метеорологичните условия. Ще има и климатична система от ново поколение, която ще работи с дъждовна вода и ще осигурава подходящата температура в затворените участъци.

С разрастването на градовете по света, автомобилите стават все повече и повече, което натоварва сегашната пътна мрежа. Това от своя страна води до сериозно замърсяване на въздуха, което пък влошава качеството на живот на жителите на градовете. Решението на BMW едва ли изглежда, че има потенциала да реши този проблем. Подобни повдигнати пътища вече съществуват на много места по света, където досадните задръствания не са изчезнали напълно. Ограничавайки достъпът до тях само за електрически двуколесни също не прави ситуацията по-розова.

Въпреки това, концепцията на BMW има логика, тъй като мюнхенската компания инвестира много в електрическата мобилност в последните години. Така например, марката планира да представи пет електромобила на предстоящото изложение в Лос Анджелис. Като допълнение идва и обещанието, че до 2020 всеки модел на BMW ще има и електрическа версия.