Американският милиардер Бил Гейтс разкри в блога си какво ни очаква през 2022 година.

Както той заяви, като цяло е оптимист за предстоящата година, но изразява и загриженост по някои въпроси.

В скорошна публикация в блога, озаглавена „Причините за оптимизъм след тежка година“, Гейтс прави няколко оптимистични прогнози – от възможния край на пандемията до развитието на метавселената. Той обаче посочва, че един проблем може да застраши процеса и това е, че хората нямат доверие в правителствата си.

„Това е един от въпросите, които ме тревожат най-много с наближаването на 2022 г.“, пише той.

Гейтс посочва, че политиците трябва да бъдат важен фактор при решаването на проблеми като изменението на климата и предотвратяването на следваща пандемия. Той намира няколко причини за намаленото доверие към управляващите, сред които е поляризирането на обществото, което е особено видимо в САЩ:

„Американците стават все по-разделени и все по-дълбоко вкоренени в политическите си убеждения. Пропастта между лявото и дясното се превръща в пропаст, която е все по-трудна за преодоляване.“

„Малко обаче може да се направи, ако хората отхвърлят всичко, което те казват още в началото“, пише американският милиардер. „Ако хората не вярват, те няма да подкрепят големи инициативи. И когато възникне голяма криза, е малко вероятно те да следват инструкциите на властите за преодоляване на бурята“.

Според него този скептицизъм се проявява особено ясно в пандемията от коронавирус. Според Гейтс дезинформацията за коронавируса се е разпространила в Съединените щати и света, застрашавайки програмата за ваксинация и забавяйки края на пандемията. Милиардерът изразява мнение, че макар дигиталната комуникация да има значителни, социалните медии са изиграли огромна роля в разпространението на дезинформация, която кара хората да подозират техните правителства.

„Мислех, че желанието за ваксинация ще бъде много по-голямо, отколкото се оказа в страни като Съединените щати. Ясно е, че дезинформацията (включително конспиративни теории, които, за съжаление, включват и мен) оказва значително влияние върху желанието на хората да се ваксинират. Това е част от една по-широка тенденция към недоверие в институциите и това е един от проблемите, за които най-много се тревожа за 2022 г.“

Гейтс също така посочва в блога, че политически мотивирани заглавия в медиите, както и в социалните медии, са увеличили различията и той смята, че правителствата може да се наложи да „регулират“ онлайн платформите, за да се справят ефективно с дезинформацията.