Главният прокурор Иван Гешев поиска засилено наблюдение върху България по механизма за върховенството на закона заради, по думите му, обезпокоителни тенденции през последната година и половина. Той каза това, след като беше изслушан от мониторинговата група на Европейския парламент.

„Не се чувствам горд като българин да го кажа, но прокуратурата смята, че е необходим по-сериозен диалог с европейските институции“, заяви главният прокурор.

Според него организираната престъпност води война срещу прокуратурата. И българските граждани плащат цената за това.

„С бързи крачки вървим към престъпността в началото на 90-те години – казвам го съвсем отговорно. И според мен това българските граждани вече са го усетили. Скоро няма да може да бъде скрито“, каза Гешев.

Той обяви, че е притеснен от растящата престъпност в България, което според него било в следствие от войната срещу съдебната власт.

„Прокуратурата смята засилен диалог с европейските институции, включително наблюдение на база по-сериозно по механизма, който вече съществува. На база на тези изключително притеснителни тенденции, защото освен корупцията по високите етажи, което е хроничен проблем, в момента се възраждат десетки други проблеми, които смятахме за забравени. Това са телефонните измами, обикновените кражби, убийствата, които се случват през ден, и множество други проблеми, които смятахме за решени, включително и организираната престъпност. Това е част от липсата на взаимодействие между институциите, от опитите за война със съдебната власт“, продължи главният прокурор.

Запитан за хода на „Барселона гейт“, той отговори, че казусът не е приключен.

„Информация по дела се дава само с разрешение на наблюдаващия прокурор, посочено е, че са изготвени европейски заповеди за разследване до Испания, на които до момента няма отговор. И няма как да бъде приключено едно разследване, след като испанските съдебни власти до момента не са отговорили, а българските съдебни власти нямат правомощия да кажат кога и как да се приложи испанския закон“.

Главният прокурор отрече намеците на вътрешния министър Бойко Рашков, че той или съпругата му имат недеклариран имот в чужбина.

Искът на семейство Баневи към него той определи като „лишен от правно основание“ и с „цели, различни от юридическите“.

Припомняме думи на Иван Гешев от август 2019г., когато беше единственият кандидат за главен прокурор, които гласят следното:

„Механизмът за наблюдение и сътрудничество в сферата на правосъдието и вътрешната сигурност в България трябва да бъде прекратен, защото „неминуемо пречи да се отговори на обществените очаквания за справедливост“.

Не е ясно какво е накарало главният прокурор да промени толкова бързо мнението си и дали поведението му не се причислява към характерното лицемерие на властимащите, които преди да дойдат на власт говорят едно, а после вършат съвсем друго. Или към тези, чийто лични интереси стоят над тези на собствената им държава.

Материалът е на debati.bg

предишна статияВелизар Шаламанов: Българската армия може да се развива ефективно само като част от НАТО
следваща статияЕдна от зодиите днес трябва да е възможно най-малко натоварена