Докато не се проведе честен Конгрес, аз и моят екип няма да се откажем. Това категорично обяви Димитър Бербатов минути преди срещата си с клубовете от София.

„Подписката е внесена в съда. Тя е, за да се запази интереса на клубовете. БФС използваше натиск по определен начин, събра контрадекларации – 15-17. Съдията ги е разгледал и е установил, че 2 от тях са нередовни. Ако този конгрес отново бъде опорочен, съдията има право да назначи нов“, разясни бившият национал преди днешната си среща с клубовете от София и Софийска област.

За разлика от предишната подобна инициатива на Бербатов през лятото на стадион „Българска армия“, този път на срещата имаше и представител на Левски.

„Трябва всеки кандидат-президент да има представител в различните комисии, както и там, където се броят бюлетини, а не тези хора да се спускат от БФС. От Конгрес на Конгрес на всички им писва, но това са важни неща. Докато не се проведе Конгрес по правилния и честен начин, отказване няма“, продължи Бербо.

„Готвим се за всякакви варианти. Опитваме се да сме готови за всичко. Винаги може да има мини. Има възможност някои клубове да не бъдат допуснати до Конгреса, ако не са си платили членския внос. Затова ги призовавам да го направят възможно най-скоро“, предупреди той.

„Това е втора обиколка, която правим. Това е нещо напълно нормално. Интересното е, че само ние правим такова нещо и представяме идеите си. Когато искаш да си президент на БФС, трябва да обиколиш, да се срещнеш с хората. Представяме пред клубовете програмата, която сме изготвили. Изслушваме клубовете и техните предложения“, заяви кандидатът за шефското кресло във футболната централа.

„Мисля, че позитивизмът го имаше и преди. След края на последния Конгрес клубовете видяха, че трябва още по-голям позитивизъм и воля за промяна. Доволен съм от нещата, които се случват до момента и затова продължаваме обиколките. Дано на предстоящия Конгрес нещата да се нормализират“, продължи Бербатов.

„БФС все още не е изготвил правила за провеждането на Конгреса. Днес се е събрало бюро, което е решило как ще премине Конгреса, но правилата още не са обявени. Всичко е потайно. За да могат клубовете да излъчат делегати, им трябва време. Те ще имат 3 дни, за да свикат УС и да излъчат кандидат. Защо се прави това така? Това можеше да се случи отдавна и да се избегнат тези врътки. Затова призовавам министъра на спорта да направи проверка на БФС до 2 март, за да види дали документите са подадени навреме и да няма машинации“, отбеляза той.

„Ще бъде незаконно Конгресът на 18 март да не е изборен. Ние спечелихме и последния Конгрес, не загубихме. Винаги съм вярвал в екипа ми. Вярвам и във възможностите си. Обществеността е настроена за промяна и това ни дава надежда, че нещата ще се случат“, подчерта за пореден път Митко.

„Приоритет №1 е детско-юношеският футбол. Искаме да съградим нещо, с което да се гордеем. Сигурен съм, че с идеите и помощта на клубовете можем да направим нещо хубаво. Свързахме се с всички клубове, поканили сме всички отбори от София и София-област“, завърши Бербатов.

Стилиян Петров: Готови сме с десет проекта за българския футбол

Димитър Бербатов като ръководител не изисква от нас като екип само да се подготвяме за конгреса. Той изисква от нас десет много важни неща, проекти, които ще започнат да работят още от първата минута на встъпването му като президент. Важни неща, които трябва да се променят. Проекти, които вече са готови, изпълними, за които вече е разговаряно с партньори и хора, които ще бъдат съпричастни с това. Това обяви Стилиян Петров, който е част от екипа на Бербатов в битката за президентския пост в Българския футболен съюз.

„Когато поех инициативата да се включа в каузата на Димитър Бербатов за това да направим промяната, аз си дадох времето и анализа за това какво и как мога да дам. Аз винаги съм бил във всички решения, този път се включих в обиколката на страната, защото времето е много малко и ние, както Димитър Бербатов го направи първия път, така иска и сега да покрием всяка една точка на страната, да покрием всеки клуб, всеки фен, всеки кмет, защото това е много важно“, коментира той.

„Проблемът е, че българският футбол не говори за идеите за промяна, този диалог го няма и това, което Димитър Бербатов иска да постигне, е да се надгражда. Аз минавам през много клубове, през фенове, деца, във Видин имаше над 30 деца. Ако чуете техните въпроси и притеснения, че те вече не вярват в процеса и системата. Винаги съм казвал, че масовият спорт е много важен, обикновените хора, от там почва любовта, от училищния футбол. Където ние сме започнали, където и хората в БФС са започнали, но явно те вече са го забравили. Явно тези ценности не са вече на първа линия“, допълни бившият капитан на националния отбор.

„Навсякъде по света държавата е най-големият и важен партньор в развитието на масовия футбол. БФС и другите спортове трябва да имат взаимодействие и партньорство с държавата, което е съвсем нормално и трябва да се търси комуникация“, каза още Петров.

Той коментира и казуса с бройката на чужденците в българските отбори. „Много е просто. Свободно картотекиране, могат да картотекират колкото си искат. Но само трима чужденци извън ЕС могат да играят. За всеки следващ ще има такса „Лукс“. И тази такса ще бъде разпределяна по цялата футболна пирамида. Ако искат да използват 11, но четвъртият, петият, шестият ще е доста по-скъп“.

 

предишна статияИзхвърлиха Зверев от турнира в Акапулко след атака срещу съдията
следваща статияСлънчево в Западна България, облачно в останалата част от страната