Германското издание „Spiegel“ публикува сензационно разкритие, което е на път да наклони везните по случая „Новак Джокович“, който от няколко дни е тема номер в световния печат. Ако разследващата медия е уцелила „в десетката“ и този път, това може да се окаже и ключово за решението на австралийското правителство, което още се чуди дали да депортира световния №1 в тениса, или да му позволи да играе на турнира в Мелбърн от 17 януари.

Според „Spiegel“ тестът за коронавирус на Джокович с номер 7371999, който е неговият билет за влизане в Австралия и аргумент да иска „медицинско изключение“ от правилото за недопускане на играчи без ваксинация, би следвало да е направен в 13,05 ч на 16 декември. Това е тезата на екипа от адвокати на Новак, като те твърдят, че 7 часа по-късно същата вечер, е получен резултатът от него – позитивен.

Дигиталната версия на сертификата, издаден от клиниката „Доктор Милан Иванович Батут“ в Белград, е била изследвана от дигитални специалисти, наети за това от изданието. Те твърдят, че резултатът от такъв тест е издаден с дигитална марка от 14,21 ч на 26 декември. Десет дни след датата, която сочат хората на Джокович.

Такава „щампа“ се слага автоматично на тестовете и издадените за тях дигитални резултати, уточнява „Spiegel“. И номерът на всяка от тях може да се провери в системата, където те влизат хронологично и поредно.

Адвокатите на сърбина са представили и резултата от втори, вече негативен тест, който е издаден на 22 декември (според тях) от същата клиника. Тук дигиталната „щампа“ отговаря – наистина този сертификат е от този ден, в следобедните часове, потвърждава изданието.

„Spiegel“ също така представя и скрийншотове от дигиталното сканиране на QR кодовете на теста на Новак, извършени от хора от медията в понеделник. Първият, направен около 13,19 ч централно европейско време показва, че тестът е негативен. Около час по-късно при сканиране, кодът вече казва „позитивен“. Понеделник бе и решаващият ден на Ноле в Мелбърн, припомня „Spiegel“.

И най-сериозната теза в твърдението на германската медия: Номерът на сертификата с позитивния резултат, за който хората на Джокович твърдят, че е от 16 декември, е 7371999 в сръбската база данни за ковид тестване. А този от 22-ри декември, който е негативен, е с … близо 50 000 по-малко като число. Тоест – той няма как да е направен след първия в такава хронология.

Според специалистите, които са провели дигиталното разследване по поръчка на медията, първият номер е нанесен по-късно в системата и влиза в нея поред, но на този сертификат е сменена датата с по-ранна.

Всичко това са хипотези, но медията „Spiegel“ особено в последните няколко години доказа, че когато публикува свое разследване, това никога не е дим без огън.

Сръбският премиер поиска обяснения за отрицателния PCR

Междувременно сръбският премиер Ана Бърнабич призова Новак Джокович да даде обяснения за отрицателния PCR-тест за коронавирус.

„Ако Джокович е излизал навън с ясното съзнание, че има положителен PCR тест за коронавирус, това е чисто нарушение на правилата в Сърбия“, каза Бърнабич.

„В тази ситуация се поставя въпроса за неговите публични изяви в този период. Документът, който бе предоставен пред съда показва, че Джокович е бил с положителен тест на 16 декември. Само един ден след това на 17 декември той присъства на форум организиран за младите тенисисти в Сърбия“, припомня белградското издание „Данас“.

„Ако вие сте с положителен тест, тогава вие трябва да бъдете в изолация. Не знам кога точно е получил резултатите, кога ги е видял. При всички случаи има една „сива зона“ в този случай. Само Джокович може да отговори на този въпрос“, каза Бърнабич.

Съгласно сръбските правила всеки, който има положителен тест за коронавирус, трябва да бъде 14 дни в самоизолация, освен ако в този период няма нов тест и той е отрицателен. Граничните власти в Австралия в момента разследват достоверността на подадения от Новак Джокович документ, в която се твърди, че той не е пътувал 14 дни преди пристигането си в Австралия. В социалните мрежи обаче има съобщения, че в този период той е бил в Испания.

Джокович с обяснения

Новак Джокович публикува официален отговор на две от трите най-сериозни обвинения към него в последните часове – за нарушаване на карантината в Белград и невярно попълнена информация в документите за входяща виза в Австралия.

В Инстаграм профила на сърбина се появи дълго изявление:

„Искам да внеса уточнения след продължаващите подвеждащи информации около моите действия през декември около положителния ми PCR тест. Това са неща, които трябва да бъдат изяснени. Подчертавам, че направих всичко възможно да пазя здравето на всеки около мен и съм изпълнил ангажиментите и задълженията си за тестване. На 14 декември бях на баскетболен мач в Белград, след който немалко хора дадоха положителни тестове за ковид. Аз нямах симптоми, направих си бърз антигенен тест, който на 16 декември бе отрицателен. В същия ден направих и PCR тест.

На 17 декември бях на събитие в Белград, за да наградя деца, като преди това също дадох негативен антигенен тест. Едва след това събитие получих резултатите от PCR теста и той бе позитивен.

На 18 декември бях на събитие с френското издание „Екип“ в Белград (фотосесия и интервю), а след това се изолирах за необходимия период у дома. Не исках да откажа публичната изява с хората от „Екип“, с които имам дългогодишни добри взаимоотношения. Сега осъзнавам, че е трябвало да я пренасроча.“

В изявлението не са коментирани обвиненията на немското издание „Spiegel“, но според адвокатите на Ноле той е получил резултатите от PCR теста около седем часа, след като е направен – на 16 декември вечерта.

По другата тема с документите за визата, където е попълнена информация, че не е пътувал и посещавал други държави в 14-те дни преди полета до Австралия Джокович пише:

„Моят агент искрено се извинява за тази административна грешка. Попълнено е грешното поле за предишните ми пътувания. Това е човешка грешка и не е направена умишлено“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

 

Австралия също излезе с коментар

Малко след тези уточнения от сръбския №1 в тениса, говорителят на министерството на имиграцията в Австралия заяви:

„Адвокатите на мистър Джокович са внесли още документи, които смятат, че уточняват събитията около неговото влизане в страната и периода преди него. Естествено, те ще бъдат разгледани, което ще забави процеса на взимане на решение за неговата виза.“

Случката с Джокович напомня много на скандалите с издаването на фалшиви сертификати, които се разразиха у нас. Преди няколко месеца в подобна схема беше разкрит кандидат-депутат, а само пред дни се стигна до арести в зимните ни курорти, заради издаване на фалшиви сертификати. Дори премиерът Кирил Петков беше принуден публично да обяви, че ще се провеждат сериозни разследвания.

Изглежда на Балканския полуостров благодатна почва са намерили теориите на конспирацията, нежеланието за ваксинация и омаловажаването на заплахата от вируса. Или просто бунтарство, типично за хората от региона, които не могат да бъдат задължени да извършват нещо насила, убедени, че законът понякога може да бъде „заобиколен“. Колкото и титли, пари и полулярност да има Джокович, той показа, че е „балканец“, а за съжаление случаят ще остави перманентно петно върху образа и кариерата му.

Коментарът е на debati.bg

предишна статияЧаст от Великата китайска стена се е срутила
следваща статияЩе има ли край произволът на колекторските фирми?