Собственикът на Челси Роман Абрамович е с ключова роля при ранните мирни преговори между Русия и Украйна, обяви говорителят на бизнесмена.

Руският олигарх, който винаги е отричал, че има добри взаимоотношения с Владимир Путин, е бил потърсен от ръководни лица в Киев – като представителят му заяви за Jerusalem Post, че той помага при разговорите оттогава насам.

„Потвърждавам, че Роман Абрамович е бил потърсен от украинска страна за подкрепа при достигането на мирно споразумение, и че се опитва да помогне на разговорите оттогава насам. Имайки предвид какво е заложено на карта, бихме искали да проявите разбиране относно това защо не сме коментирали ситуацията досега, както и участието на г-н Абрамович“, каза говорителят.

Преговорите между Русия и Украйна текат на границата Беларус-Украйна в петия ден откакто руснаците нападнаха украинците и според изданието, Абрамович в момента е в Беларус, но не е ясно дали участва в самите преговори. Няколко депутати поискаха санкции за олигарха от британското правителство, но такива все още не са му наложени. В събота той предаде „настойничеството“ на Челси на благотворителна организация на клуба. Абрамович остава собственик на лондончани, но управлението на клуба е в ръцете на Брус Бък, а футболен директор на „сините“ остава Марина Грановская.

Александър Роднянски, украински филмов режисьор, който два пъти е номиниран за Оскар, също потвърди участието на Абрамович. Той има близки взаимоотношения с лидера на Украйна Володимир Зеленски.