Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел в неделя е изправена пред втори регионални избори в рамките на две седмици. За тях се предполага, че ще бъдат болезнени като резултат за нестабилната коалиция в Берлин и ще засилят центробежните сили, които все още могат да я разкъсат, пише редакционна статия на АФП.

По-рано този месец баварските избиратели опустошиха двамата съюзници, на които Меркел разчита за националния си алианс в Берлин – дълбоко консервативния Християнсоциален съюз (ХСС) и лявоцентристките социалдемократи (СДП).

С тези резултати, които все още не са напълно възприети в столицата, изборите в Хесен ще изиграят своята роля и провинциалният премиер Фолкер Буфие, лоялен войник в ХДС на Меркел, е изправен пред пътуване по неравен път.

При прогнозна подкрепа от само 26% в сравнение с 38% преди пет години, хесенският ХДС „може би е почивал дълго време на лаврите си“, пише вестникът на провинциалната столица „Висбаденер Курир“.

Проучванията показват, че формулата на Меркел – правителство чрез компромис, при което всички остри ъгли са загладени, е загубила своето очарование и в гласоподователите се появи умора от многократните „големи коалиционни“ съюзи със СПД.

В сянката на гигантите

Две по-малки партии се възползваха най-много от изчерпване на големите „народни партии“, които доминират германската следвоенна политика.

Едната е най-дясната, анти-имиграционна Алтернатива за Германия (АзГ), другата са левите еколози Зелените.

АзГ влезе в 15 от 16-те провинциални парламента на Германия и във федералния Бундестаг, тласната от реакцията срещу миграционната политика на Меркел.

Очаква се тази партия на протеста да отхапе в гласуването както от подкрепата за ХДС, така и за СПД, за да влезе в законодателството на Хесен с малко над 10%, показват скорошни анкети.

Междувременно Зелените – вече младши партньор в правителството в Хесен – изглеждат готови приблизително да удвоят своя дял от гласовете от 2013 г. до 22%, надминавайки 17,5%, които постигнаха в консервативната Бавария.

Партията привлича гласоподаватели, които предпочитат да приветстват бежанците, да се тревожат за промяната на климата или да им е писнало от отдадеността на големите партии към автомобилните компании по време на точещия се от години скандал заради вредните емисии от дизеловите автомобили.

Лидерът на хесенските Зелени Тарек ал Уазир прогнозира, че неговата партия ще се възползва и от разочарованието от караниците, които разтърсиха коалицията на Меркел през последните месеци, предимно по ключовия за АзГ въпрос за имиграцията.

Докато ХДС/ХСС са „опаковани в себе си“, каза Ал-Уазир, „никога не сме си позволявали да излизаме от равномесие поради атаките на AзГ“.

Кавгите не носят гласове

Меркел признава, че грозните вътрешни боричкания отблъскват обществеността, и наскоро обяви, че „такива хора не получават гласове“.

Залозите са все по-високи за нея този път, отколкото в Бавария.

Верните на канцлера в ХДС биха могли да определят баварския провал като наказание от страна на гласоподаватели срещу ХСС за усилията му да завладее антиимигрантската реторика на АзГ, но в Хесен няма такава утешителна история.

Лош резултат за Буфие би могъл да постави нейното ръководство по-дълбоко от всякога под въпрос в собствените ѝ редици, преди гласуването през декември, на което трябва да бъде потвърдена като шеф на партията.

Консервативният всекидневник „Велт“ пише, че ако ХДС загуби в Хесен, „това би могло да предизвика динамика, която ще струва на Меркел всичките ѝ постове“, питайки в провокативното си заглавие „Кой ще убие кралицата?“

Изглежда и в ума на Меркел с3 върти мисълта за края, след като тази седмица тя каза пред „Хедсишер Рундфунк“ „всички, сега или в миналото, които се опитаха да организират своята приемственост, напълно се провалиха. И така трябва да бъде.“

В същото време в СПД- според анкетите сред избирателите малко над 20 г. в Хесен и сред 15-17 годишните в национален мащаб – призивите да напуснат голямата коалиция стават все по-силни.

„За нашите членове беше ясно от самото начало, че не можем да останем в този съюз на всяка цена“, каза заместник-председателят на СДП Ралф Щегнер пред „Велт“.

Генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер призна също напрегнатото настроение между големите коалиционни партньори.

„Никой не може да бъде 100 процента сигурен колко стабилен ще остане и каква динамика може да се развие в рамките на отделните партии“, каза тя в четвъртък.

Тя подчерта, че ако една партия се отдели, Меркел няма да иска да ръководи правителство на малцинствата, като вместо това казва, че „ако коалицията се разпадне, това ще означава нови избори“.

предишна статияПрекалената политическа коректност ни води в илюзорен свят
следваща статияД-р Стоян Георгиев: Доверието в здравната система е девалвирало до критични стойности