beowulf_9

Западните сериали са просто натъпкани с представители на малцинства от различни групи. Изглежда мнозинството в западното общество вече е на изчезване. Интересните идеи вече са кът и сюжетите са просто свръхукрасени. Западът се заигра с политкоректността и нарушава баланса в много неща. Или просто създава илюзорен свят, който като че ли е длъжен да отклонява от обикновения живот, пише Вилиам Бухерт за чешкото издание „Рефлекс“.

Вие сте бял хетеросексуален мъж, който понякога обича да пие? Или сте обикновена жена, която понякога има проблеми с любимия? Тогава в съвременния свят, затрупан с безкрайно количество сериали, просто нямате работа. Американските, австралийските, британските, скандинавските и френските сериали са претъпкани с представители на най-различни малцинства. Доминиращата част от западното общество вероятно вече е измряла.

Днес населението на САЩ е 327 милиона души. От тях около 77% са бели (включително испанци и латиноамериканци), 13% чернокожи, почти 6% азиатци и 1,3% потомци на местни индианци и жители на Аляска. Но ако погледнете американските сериали, различните раси са представени по един и същи начин в тях. Да не говорим за творенията, в които почти всички герои са черни (афроамериканците по рекламни и финансови съображения целенасочено привличат към себе си собствена аудитория).

Но нека си представим сериал, в която има само бели. В действителност такъв вече няма, защото се счита за неприемливо. В една модерна австралийска поредица например китаец е влюбен в индуска, което, по статистика, е една от най-редките любовни комбинации между антиподи, но телевизионният екран показва друго. И главно – наличието на „страст“.

Балансът явно е нарушен в повечето неща, откакто Западът се заигра с политическата коректност, като се отдаде на тази игра изцяло.

Дама-детектив

В сериалите, за разлика от живота, равенството между половете е постигано неведнъж. Стига се дори дотам, че много западни сериали буквално гъмжат от жени, оглавяващи детективски екипи. Всъщност в тази професия жените на такива позиции са много малко, но кой иска да гледа някакъв скучен младеж, който ръководи своята група. Много по-интересно е 40-килограмово сладкишче (друга опция – строга дама, напомняща стюардеса в авиокомпания „Луфтханза“), което има на колана си пистолет, по-голям от самата нея. И тази жена лесно поставя под краката си 150-килограмов гангстер, който след това с лекота поваля на земята. Тя без напъване ще изпревари и самия Юсейн Болт и стреля толкова точно, че военните снайперисти могат да си глътнат езика.

Добавете към това и че днес в почти всеки западен сериал има представител на сексуалните малцинства: гей, лесбийка, джендър. Съвокуплението между мъж и жена е вече скука и всичко трябва добре да се смеси. Разбира се, това влияе на целия сюжет. Липсват интересни идеи, тъй като инфлацията на сериалите доведе до факта, че вече не достигат добри сценаристи (съжалявам, и сценаристки). Затова сюжетите са свръхукрасени и прибягват до всякакви възможни и невъзможни комбинации.

Почти във всеки можете да видите човек с някакво психическо заболяване. Да, днес това е наистина глобален проблем, но в реалния живот тези хора нерядко (често неоснователно) се притесняват и не заемат водещи позиции. В сериалите всичко е наобратно. Има дори такива, в които сюжета се върти около всякакви нарушения от областта на аутистичния спектър. Този свят не е „нормален“. Със сигурност не и днес.

Илюзорен свят?

Алкохолиците днес не предизвикват никакъв интерес (кое в тях е удивително?), наркоманите също (вече всички взимат). Корупцията и подкупите също не „се котират“, защото в живота това вече е обикновено явление.

А, забравих алтернативната грижа за децата. Днес в сериалите това е много популярна тема. Да не говорим за роботи, мутанти, извънземни и чудовища от всякакъв тип. Но всичко това днес е интересно, най-вече за младежите и децата.

Представете си, че в някакъв сериал се появи някой нормален, който всеки ден ходи на работа, добросъвестно се грижи за семейството си, обича съпруга(та) си, грижливо възпитава децата си, няма никакви отклонения, не прекарва вечерите си в барове и не взема кока… Просто невъзможно!

Или ние просто създаваме илюзорен свят, който да ни отмъкне от обикновения живот – често скучен и безинтересен? Вече чух възраженията на експерти и критици: „Ти нищо не разбираш, момко. Това е просто художествено осмисляне на нашия живот и нищо повече“. Обаче не. Това са промени, които ще ни отведат до друг свят и живот и рай за нас в края на този път няма да има.

 

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.

предишна статияЕдна от зодиите трябва да работи и в почивния ден, друга ще преоткрие чара на любимия
следваща статияAФП: Ще свалят ли кралицата изборите в Хесен?