Начало Новини Япония избегна рецесията, отбелязвайки икономически растеж през четвъртото тримесечие на миналата година,...

Япония избегна рецесията, отбелязвайки икономически растеж през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат актуализирани данни

74
Япония избегна рецесията, отбелязвайки икономически растеж през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат актуализирани данни

Икономиката на Япония избегна изпадането в рецесия през последното тримесечие на миналата година и нарасна с 0,4 на сто спрямо същия период година по-рано. Това съобщи Киодо, позовавайки се на най-новите ревизирани данни на японското правителство.

По-рано оценките сочеха, че през четвъртото тримесечие японският брутен вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,4 на сто на годишна база, както и с 0,1 на сто на месечна база.

Актуализираните данни показват, че спрямо предходното тримесечие – през периода от октомври до декември – БВП на Япония е нараснал с 0,1 на сто.

Правителството в Токио твърди, че икономиката се възстановява с умерени темпове. Вътрешното търсене, особено частното потребление, обаче не е активно, тъй като растящите цени на битовите стоки натежаха върху бюджетите на домакинствата.

Частното потребление, което представлява повече от половината от икономиката на страната, е спаднало с 0,3 на сто спрямо третото тримесечие.

Капиталовите разходи за същия период са скочили с 2 на сто, противно от първоначално регистрирания спад с 0,1 на сто.