Начало Свят Зеленски отхвърли призива на папа Франциск за мирни преговори с Русия

Зеленски отхвърли призива на папа Франциск за мирни преговори с Русия

34
Зеленски
Снимка: БТА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се изказа отрицателно по отношение на призива на папа Франциск за мирни преговори с Русия, наречейки го „виртуално посредничество“ на далечно разстояние, съобщи Ройтерс.

Зеленски не спомена директно Светия отец или неговата позиция в редовното си вечерно видео обръщение, но нагласи, че идеята на папата няма нищо общо с конкретните усилия на религиозни фигури в Украйна да помогнат на страната, отбелязва Ройтерс.

„Те ни подкрепят с молитви, с разговори и с дела. Това всъщност представлява връзката между църквата и народа“, посочи Зеленски. „А не отнякъде на разстояние от 2500 км да се прави виртуално посредничество между някой, който иска да живее, и някой, който се опитва да те унищожи“, допълни украинският президент.

Швейцарската обществена телевизия публикува откъси от интервю с главата на Римокатолическата църква, в което той призова Украйна да „има куража да развее бялото знаме“ и да преговаря за прекратяване на войната с Русия.

В същото време, днес град Одеса бе атакуван от дронове. Сирените бяха задействани в 02:30 часа.

„Жителите на Одеса и околните области трябва да се скрият в момента на сигнала за тревога, това е важно“, каза председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в „Телеграм“.

Дроновете са множество и идват на вълни от Черно море, посочват местните медии.

Още международни новини – четете тук

предишна статияПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА Байдън се опита да склони Нетаняху по грубия начин, спорът им става все по-публичен, пишат западни издания
следваща статияЯпония избегна рецесията, отбелязвайки икономически растеж през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат актуализирани данни