Начало Свят Дясноцентристкият Демократичен съюз спечели парламентарните избори в Португалия

Дясноцентристкият Демократичен съюз спечели парламентарните избори в Португалия

49
Луиш Монтенегро, лидер на португалския дясноцентристки Демократичен съюз,
Луиш Монтенегро, лидер на португалския дясноцентристки Демократичен съюз/ Снимка: БТА

Партията Демократичен съюз в Португалия спечели парламентарните избори, разкри лидерът Луиш Монтенегро, цитиран от Ройтерс, по информация на БТА.

Въпреки това остава неясно дали тя ще може да управлява самостоятелно без подкрепата на крайнодясната партия „ШЕГА !“ (на португалски е „Стига вече!“ или „Достатъчно!“), която не желае да участва в коалиция, посочва агенцията.

Демократичният съюз и неговите съюзници в Мадейра спечелиха поне 79 места в 230-членния парламент, изпреварвайки Социалистическата партия с двама депутати. Представителството на „ШЕГА !“ в парламента се увеличи четири пъти и в момента тя притежава поне 48 депутати. След окончателното броене на гласовете от чужбина ще бъдат разпределени още четири места.

„Демократичният съюз спечели изборите“, заяви Монтенегро пред група поддръжници в началото на деня, добавяйки, че е от съществено значение партиите в новия парламент да действат отговорно и да „слушат гласа на португалския народ“. Той повтори обещанието си да не се опира на подкрепата на десните популисти за формиране на правителство.

Изходът от изборите показва политически наклон към крайната дясност, който е видян в цяла Европа, коментира Ройтерс. Португалия, която се върна към демокрацията след свалянето на фашистката диктатура преди половин век, дълго време се смяташе за защитена от нарастването на десния популизъм на континента.

Главният съперник на Монтенегро – лидерът на Социалистическата партия Педро Нуну Сантош, потвърди поражението си. Социалистическата партия, която управлява от 2015 година, остана на второ място с малка разлика, но Сантош изключи възможността да подкрепи програмата на Демократичния съюз.

Сантош подчерта, че неговата партия ще бъде лидер на опозицията и не би зависела от „ШЕГА !“. Крайнодясната партия проведе кампания с антисистемно послание, като обеща да бори корупцията и изрази враждебност към „прекомерната имиграция“. Лидерът на „ШЕГА !“ Андре Вентура каза, че резултатите от изборите „ясно показват, че португалците искат правителство на Демократичния съюз и „ШЕГА !“. По-рано той предупреди, че ако Монтенегро продължи да отказва преговори, той ще бъде отговорен за политическата нестабилност.

Още международни новини – четете тук

предишна статияЯпония избегна рецесията, отбелязвайки икономически растеж през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат актуализирани данни
следваща статияБНБ пуска възпоменателна монета, посветена на 125 години от рождението на Панчо Владигеров