Веганската и вегетарианската диета може да увеличи риска от инсулт

Веганската и вегетарианската диета е свързана с по-малък риск от сърдечни заболявания, но може да увеличи риска от инсулт, казват експертите.

Проучване в Оксфордския университет установи, че тези диети са с 22% по-нисък риск от сърдечни заболявания от месоядните, докато тези, които ядат риба, но избягват месо с 13% по-нисък риск, пише Bloomberg.

Изследователите обаче откриха, че вегетарианците и веганите са пет пъти по-склонни да пострадат от инсулт, отколкото месоядните, което според тях може да се дължи отчасти на липса на витамини.

Изследване, публикувано в British Medical Journal (BMJ), включва данни за 48 488 души без анамнеза за сърдечно заболяване или инсулт в началото на проучването.

Групата беше разделена на месоядни (24 428 души), рибоядци, които консумираха риба, но без месо (7 506 души), и вегетарианци и вегани (16 254 души).

Над 18 години в общата група са регистрирани 2820 случая на коронарна болест на сърцето и 1072 случая на инсулт.

След коригиране на фактори, които биха могли да повлияят на резултатите, изследователите откриха, че тези, които ядат риба, имат 13% по-нисък риск от сърдечни заболявания от тези, които ядат месо, докато вегетарианците и веганите имат 22% по-нисък риск. ,

Това е еквивалентно на 10 случая на коронарна болест на сърцето при вегетарианци и вегани по-малко, отколкото при месоядни на 1000 души за 10 години.

„Наблюдавахме по-ниска честота на коронарна болест на сърцето при рибоядци и вегетарианци, отколкото при месоядните, което очевидно се дължи отчасти на по-ниския индекс на телесната маса и по-ниските нива на високо кръвно налягане, висок холестерол в кръвта и диабет, свързани с с тези диети “
, казаха изследователите.

Но изследването показа, че честотата на инсултите сред вегетарианците и веганите е с 20% по-висока от тази на месоядните, което е еквивалентно на три случая на инсулт на 1000 души за 10 години.

Това се дължи главно на по-висока честота на хеморагичен инсулт – вид, причинен от кървене в или около мозъка. Учените казаха, че повишеният риск от инсулт може да се дължи на по-ниските нива на витамини сред вегетарианците и веганите.

Те казаха, че са необходими допълнителни изследвания и добавиха:

„Вегетарианците и веганите (в проучването) имат по-ниски нива на няколко циркулиращи хранителни вещества (например витамин В12, витамин D, незаменими аминокиселини и n-3 полиненаситени мастни киселини с дълга верига) и разликите в някои от тези хранителни фактори могат да допринесат за наблюдаваните асоциации.

Изследователите също така предполагат, че ниските общи нива на холестерол в кръвта сред вегетарианците и веганите могат да играят роля.

Те добавиха:
„Вегетарианската и веганската диета стават все по-популярни през последните години, отчасти поради осезаемите ползи за здравето, както и заради опазването на околната среда и хуманното отношение към животните.“

В Обединеното кралство, както в представителното Национално проучване на диетата и храненето 2008-12 г., така и в проучването Ipsos MORI за 2016 г. в страната живеят около 1,7 милиона вегетарианци и вегани.

По-рано беше съобщено, че модерната веганска диета понижава нивата на IQ.