черния дроб суперхрани

Най-важната функция на черният дроб е да помага за детоксикацията на кръвта, за да се отърве от вредните вещества.

Тези вредни вещества се дължат най-често на фактори, свързани с начина на живот като алкохол, тютюн, козметични продукти и преработени и пържени храни, особено когато се консумират в големи количества. По-трудно е да се избегнат други данъчни химикали, като замърсяване, предписани лекарства, вируси и естествени странични продукти от метаболизма. Черният дроб изисква големи количества микроелементи (витамини, минерали и антиоксиданти), за да може да извършва своите процеси.

Добрата новина е, че черният дроб е изключително ефективен при обновяването си и затова, когато им се даде шанс, клетките в черния дроб могат да се регенерират и да работят както трябва.

През последното десетилетие думата „детоксикация“ се превърна в синоним на отвара от лют червен пипер, лимон и кленов сироп. Но детоксикацията на черния дроб не трябва да е толкова екстремна. Детоксът по същество е процес на премахване на токсините от тялото, така че първата стъпка е да намалите консумацията си на рафинирани захари, тютюн, алкохол и прекомерната употреба на кафе. След това, като включите селекция от супер храни към вашата диета, можете естествено да прочистите и защитите този трудолюбив орган.

суперхрани
1.Чай

Чаят се счита за полезен за здравето, но изследванията показват, че може да има ползи за черния дроб. Изследване, направено в Япония установи, че пиенето на 5-10 чаши зелен чай на ден е свързано с подобряване на кръвните маркери на черния дроб. Това може да се дължи на съединение, нужно за подпомагане на чернодробната функция, наречено катехин. Зеленият чай е пълен с този растителен антиоксидант. Само имайте предвид екстракта от зелен чай, тъй като той може да има отрицателен ефект.

2.Кръстоцветни зеленчуци

Това включва, но не се ограничава до, броколи, карфиол, брюкселско зеле и зеле. Тези зеленчуци са основен източник на глутатион, който предизвиква ензимите за прочистване на токсините в черния дроб. Яденето на кръстоцветни зеленчуци ще увеличи производството на глюкозинолат във вашата система, което помага за изхвърляне на канцерогени и други токсини.

3.Куркума

В допълнение към използването си като подправка и пигмент, куркумата се използва в Индия за медицински цели от векове. Куркуминът е активната съставка в куркумата и има мощни биологични свойства. Тази подправка помага на ензимите, които изхвърлят токсините и съдържа антиоксиданти, които възстановяват чернодробните клетки. Той също така подпомага черния дроб при детоксикация на метали, като същевременно стимулира производството на жлъчен сок.

4.Цитруси

Освен че осигуряват ударно витамин С, цитрусовите плодове стимулират черния дроб и подпомагат синтеза на токсични материали в вещества, които могат да се абсорбират от водата. Грейпфрутът е особено полезен, тъй като съдържа два основни антиоксиданта: нарингин и нарингенин. Те могат да помогнат за предпазването на черния дроб от нараняване, като намалят възпалението и защитят чернодробните клетки.

5.Цвеклото

Цвекло също съдържа витамин С и здравословна доза фибри, които са едновременно естествени почистващи средства за храносмилателната система. Но по-впечатляващото е, че цвеклото помага за увеличаване на кислорода чрез прочистване на кръвта и може да разгражда токсичните отпадъци, за да им помогне да се отделят по-бързо. Те стимулират извличането на жлъчен сок и засилват ензимната активност.

6.Чесън
Чесънът е зареден със сяра, която активира чернодробните ензими, които помагат на тялото ви да изхвърли токсините. Чесънът съдържа и големи количества селен. Селенът е основен микроелемент, за който е доказано, че спомага за повишаване на естествените нива на антиоксидантните ензими в черния дроб. Допълването със селен дава на черният дроб още повече боеприпаси в борбата срещу щетите, причинени от оксидативен стрес.

7.Орехи

Орехите са добър източник на глутатион, омега-3 мастни киселини и аминокиселината аргинин, която подпомага нормалните действия за прочистване на черния дроб, особено при детоксикация на амоняк.

8.Зехтин

Въпреки че е мазнина, зехтинът се счита за здравословна мазнина. Студено пресованите органични масла от маслини, коноп и ленено семе предлагат голяма подкрепа за черния дроб, осигурявайки на тялото течна основа, която може да изсмуква вредните токсини в тялото. Доказано е също така, че намалява нивата на мазнини в черния дроб.

предишна статия„Фолксваген“ търси около милиард евро от бившия си генерален директор
следваща статияСпециалисти предупреждават: Бананът няма място в закуската ни