Начало България 8 страхотни имена черпят днес

8 страхотни имена черпят днес

1078

На 9-ти март отбелязваме денят на Свети Четиридесет мъченици.

Църквата определя този ден и като празник на четиридесетте войници от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята вяра по време на преследванията на християните от император Ликиний през пети век.

Денят на Свети Четиридесет мъченици в нашия календар е свързан с победата на цар Иван Асен Втори над византиеца Теодор Комнин, станала на 9 март 1230 година.

По този случай българският владетел построил в столицата Търново прочутия храм “Свети Четиридесет мъченици”.

Християнските светци са влезли и в народния ни празничен календар, като са дали името на един хубав пролетен празник – “Свети Четирсе”, наричан още Младенци. Той се чества за здраве на децата, най-вече на момчетата, но е и подготовка за настъпването на пролетното равноденствие.

На този ден се месят младенци – обредни хлебчета във формата на кукли, намазани с мед. Те са 40 на брой. Толкова са и пълнените чушки с боб на трапезата, и постните сарми.

С 40 залъка и с 40 глътки се приветства небесното светило, което от този ден “се обръща към лятото” и стремително започва да се издига към точката на пролетното слънцестоене.

Имен ден празнуват Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян, Горянка, Вивиан, Вивиана.

предишна статияБарак Обама става телевизионен водещ?
следваща статияФалшивите новини се разпространяват много по-бързо от истинските, сочи изследване