Начало Любопитно 7 странни неща, които се случват в тялото, когато е студено

7 странни неща, които се случват в тялото, когато е студено

1404
студено

Освен ако не сте благословени да живеете на топъл климат през цялата година, знаете какво е чувството при идващата зима. Но наред със студа, идват и някои неочаквани умствени и физически странични ефекти.

Промените във времето вървят с много промени в тялото и ума ви.

Алберт Ан, клиничен инструктор по вътрешна медицина в Нюйоркския университет, разказва кои са промените, които се случват с тялото ви и които трябва да имате предвид.

  1. Горите повече калории

Изследванията показват, че базовият ви метаболизъм се ускорява, т.е горите повече калории, без да извършвате някаква свръхдейност. Това е така, защото тялото ви хаби енергия, за да запази топлината. Не разчитайте на това обаче да бъде част от плана ви за отслабване, казва Ан.

  1. Пръстите ви се свиват

Забелязали ли сте как пръстените ви като че стават по-хлабави в студените дни? Не си въобразявате. В горещо време пръстите се подуват, а в студеното се свиват.

Това се дължи на факта, че кръвоносните съдове се свиват, за да се запази топлината на тялото и да поддържа основната телесна температура. 3. Може да усетите болки в крайниците.

Някои хора изпитват състояние, наречено болест на Рейно – симптом, който ви кара да усещате части от тялото вцепенени и студени в отговор на по-студения климат или стрес. Това обикновено се случва с ръцете, краката и ушите, следствие на свиване на артериите.

  1. Погледът ви може да се замъгли

Излагането на прекалено ниски температури, студен вятър и сняг може да повлияе на вашето зрение, според експерти. Блясъкът на слънцето, отразяващо се в снега, може да има неблагоприятни последствие върху очите ви, затова е добре да носите слънчеви очила.

  1. Лицето ви става червено

Ако носът ви и бузите ви са червени, след като сте излезли на зимния въздух, не се учудвайте. Това се дължи на факта, че кръвта от тези области се пренасочва към по-важни части, като сърцето или белите дробове. Когато се затоплите, тя се връща обратно.

  1. Изложени сте на по-голям риск от сърдечен удар

Този риск се отнася особено за по-възрастните хора, но това е нещо, което всеки трябва да има предвид, каза Ан.

„Когато тялото се опитва да запази топлината, това увеличава натиска върху сърцето. То трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта до крайниците и може да увеличи кръвното налягане незначително”.

  1. Може да очаквате спад в настроението

Спадането на температурата вероятно означава и по-малко светли часове. Това може да доведе до натоварване поради липса на витамин D и да се отрази на настроението.

Понякога, макар и рядко, се наблюдават симптоми, свързани с депресия и афективно разстройство. Опитвайте се да правите повече упражнение и прекарвайте колкото се може повече време на дневна светлина.

предишна статияПутин: Супергерой или прагматик, преследващ интереси?
следваща статияКой празнува имен ден днес?