Начало Анализ Путин: Супергерой или прагматик, преследващ интереси?

Путин: Супергерой или прагматик, преследващ интереси?

1258
Владимир Путин

Очевидно всички наскоро станахме „фенове на Путин“. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с него седем пъти само за една година. Вече знаем почти отлично начина, по който ходи, как язди кон, как ловува в дивата природа и подробностите на личния му живот. Отнасяме се към него като „обаятелен спасител“ и „супергерой“ за вдигането на ембаргото срещу Турция, което наложи, след като турските военновъздушни сили свалиха руски боен самолет през 2015 г.

Ако в близко бъдеще чуя изречението „Путин е с нас, ние сме в безопасност“, няма да се изненадам.

Той почти стигна дотам, да бъде смятан за „супергерой“. Толкова много, че когато оценявах препълнената му програма по отношение на кризата в Йерусалим, предизвикана от признаването от президента на САЩ Доналд Тръм на Йерусалим като столица на Израел, се зачудих: „Ако Путин иска да стане част от него, по въпроса за Йерусалим може да се постигне напредък. Единственият човек, който може да предотврати това, е Путин”.

Той преследва интересите си точно като Тръмп

Видях ситуацията по различен начин, когато погледнах зад кулисите на посещенията на 11 декември в три страни: Египет, Сирия и Турция. Путин просто отметна въпросите на Йерусалим, като просто повтори официалната руска линия.

Помнете това: в деня, в който Тръмп дойде на власт, той изостри дипломатическата криза и по-късно продаде оръжие на кризисни или застрашени държави. По време на кризата Саудитска Арабия-Катар той реализира продажба на стойност 13 млрд. долара в Катар и продажба на стойност 300 млрд. долара в Саудитска Арабия.

Той също така предложи да продаде оръжия на Япония и Южна Корея с думите: „Северна Корея ви заплашва с ракети и ядрени оръжия“.

Ще изостане ли Путин зад Тръмп? Той прави това за руските интереси. Един пример е посещението на Русия в Египет. От наша гледна точка първата точка в дневния ред трябваше да бъде йерусалимската криза, но за Путин тя беше сключването на сделката за атомната електроцентрала „Ел Дабаа“ между Москва и Кайро, за която започна разговорите през 2015 г.

Посещението на Путин в Дамаск, Сирия, която вече е почти прочистена от „Ислямска държава“ (ИД), трябваше да се съсредоточи върху „прилагането на траен мир“ и върху периода на „възстановяването“.

Възстановяването на Сирия след петгодишна гражданска война, с акцент върху Алепо и други сирийски градове, останали в развалини, може да се хареса на много страни. Но Путин, който се е срещнал със сирийския президент Башар ал-Асад в Сочи и отново в Дамаск, даде ясно да се разбере, че Русия иска „парче от тортата“.

Когато Путин дойде в Анкара, ние се съсредоточихме върху Йерусалим, но Путин се заинтересува повече от сключването на сделката за ракетната система S-400.

Междувременно интересна подробност относно посещението на Путин в Кайро привлече вниманието ми. Атомната електроцентрала, която ще бъде построена от руската компания „Росатом“ в северната част на египетския град Дабаа и атомната електроцентрала Аккую в Турция, са почти идентични. И двете съдържат 1200-мегаватови блокове за четирите реактора, които са модеа трето поколение ВВЕР-1200.

––––––––––––––-

Дениз Зейрек, в. „Хюриет дейли нюз“

предишна статияВ събота ни очаква вятър и дъжд
следваща статия7 странни неща, които се случват в тялото, когато е студено