Начало Водещи 61,98% инфлация в Турция през ноември!

61,98% инфлация в Турция през ноември!

279
Турция
Снимката е илюстративна

Инфлацията на потребителските цени в Турция се увеличава и достига най-високото ниво от почти една година, показват данните на Турския статистически институт, цитирани от БТА.

Индексът на потребителските цени се увеличи до 61,98% на годишна база през миналия месец, в сравнение с 61,36% през октомври.

Нивото на инфлацията през ноември е най-високото от декември миналата година, когато достигна 64,27%.

Цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки се увеличиха с 67,16%, разходите за здравеопазване – с 82,13%, а разходите за транспорт – с 70,04% на годишна база.

В сравнение с предходния месец, потребителските цени са се увеличили с 3,28%.

На 23 ноември Турската централна банка повиши основния си лихвен процент за шести пореден месец до 40% – най-високото ниво, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на власт.

През юни Централната банка на Турция за първи път от 2021 г. увеличи основния лихвен процент от 8,5% на 15% и обеща по-строга парична политика и контрол на инфлацията.

Банката започна да намалява лихвата в края на 2021 г. в съответствие със схващането на Ердоган, че понижаването на лихвения процент се бори с инфлацията, което противоречи на традиционната икономическа теория.

Още международни новини – четете тук

предишна статия15-годишен застреля родителите си и подпали дома им
следваща статияБруталният отговор на Путин на въпроса: „Докъде се простира Русия?“