Начало Здраве 6 причини да ядете череши. Ето за какво помагат

6 причини да ядете череши. Ето за какво помагат

1933
В този период от годината се ядат много череши. Въпреки скъпата им цена хората пълнят торбите, а после и купите с узрелия плод, пиш

В този период от годината се ядат много череши. Въпреки скъпата им цена хората пълнят торбите, а после и купите с узрелия плод, пише Zdrave.to. Те са много вкусни и в летния сезон едва ли ще откриете нещо по-полезно от току-що измити череши.

В тази статия ще видите 6 неподозирани факта за черешите, които не знaехте.

Те са пълни с антиоксиданти

Черешите са мощен източник на антиоксиданти. Също имат силени противовъзпалително действие. Това означава, че ефективно забавят стареенето и се борят с хроничните заболявания – включително сърдечни такива, рак, болестта на Алцхаймер, диабет и затлъстяване.

Предпазват от диабет

Противовъзпалителното действие на черешите помага да поддържаме здраво тяло, а още по-добрата новина е, че макар и сладки, те имат много по-нисък гликемичен индекс в сравнение с други плодове.

Помагат за здрав и спокоен сън

Черешите са едни от малкото храни, които съдържат мелатонин – хормонът, който контролира цикъла сън-събуждане.

Облекчават болки при артрит

Няколко изследвания показват, че консумацията на череши помага на страдащи от остеоартрит за облекчаване на болката.

Помагат за понижаване нивата на холестерола в организма

Пиенето на сок от череши може да помогне за понижаване на общия холестерол, включително и на „лошия“ тип, известен като LDL.

Подпомагат възстановяването след тренировка

Черешите ефективно облекчават болката и подпомагат възстановяването на мускулите след интезивни упражнения и тренировки.