Фактът, че бананите са вкусни и здравословни, не е нещо ново. FITBOOK обяснява какво точно правят те за организма ни и какви са ползите от това да ядем по един банан всеки ден. 

1. Бананите са полезни за храносмилането

Бананите съдържат много пектин – диетични фибри, които подпомагат функционирането на храносмилателната система. Фактът, че те помагат и при диария, се дължи на съдържанието на магнезий и особено на калий в тях. Проблемите с храносмилането често са предизвикани от недостиг на хранителни вещества. Ето защо се препоръчва да ядете по един банан всеки ден, за да предотвратите мускулните крампи.

2 Бананите могат да помогнат срещу болки в стомаха

Бананите осигуряват надеждно облекчение и при оплаквания един етаж „по-нагоре“, т.е. в стомаха. Бананите са меко и безлекарствено решение за киселини и други подобни стомашни оплаквания. Това се дължи не на последно място на съдържанието на нишесте в тях. Бананът действа като защитен филм около раздразнената лигавица на стомаха, отпуска храносмилателния тракт и има положителен ефект върху киселинно-алкалния баланс.

3 Бананите ви дават бърза енергия
Съдържанието на допамин в бананите също ги прави идеалната закуска за спортисти. Без да създават усещане за тежест в стомаха, те ефективно борят глада. Комбинацията от естествена фруктоза и разтворими фибри осигурява на организма бързо достъпна енергия, която се запазва за известно време. Между другото, гликемичният товар на бананите също е умерен, поради което нивото на кръвната захар не се покачва и не спада отново след консумация – противно на това, от което може да се опасявате, когато чуете ключовата дума „съдържание на фруктоза“ – а остава стабилно.

4 Бананите могат да предотвратят заболявания

Съдържащият се в бананите калий също е от съществено значение за здравето на сърцето. Поради това съотношението между калий и натрий в бананите има благоприятно въздействие върху кръвното налягане и подобрява кръвообращението. Същевременно рискът от невродегенеративни заболявания, като например Алцхаймер, също може да бъде намален с банани. Изследователи от южнокорейския Национален университет „Кьонсанг“ са установили също, че бананите (както портокалите и ябълките) съдържат вещество, което намалява оксидативния стрес.

5 Бананите са универсални

Независимо дали става дума за плодова салата, за основна съставка в бананов хляб или за екзотична нотка в къри – бананите са широко приложими в кухнята. В изсушен вид те са нискосолен и нискомаслен заместител на чипса и други закуски. Освен това бананите съдържат дори повече полезен за здравето калий в сушено състояние, отколкото в зряло.

В контекста на веганската диета бананите могат да спечелят точки не само заради високата си хранителна стойност, но най-вече заради специалната си консистенция: Пюрето от банан може лесно да замени яйцата в тестото за торта и да му придаде приятна плодова нотка.

предишна статияКои са основните модни тенденции на 2022 година?
следваща статияТемпературите днес достигат до 16°