Начало Пари 5% отстъпка от данъка, ако подадем декларация за доходите до 1 април

5% отстъпка от данъка, ако подадем декларация за доходите до 1 април

34
Снимката е илюстративна Снимка: getty images
Снимката е илюстративна
Снимка: getty images

Напоменават от Националната агенция по приходите, че има само две седмици до изтичане на срока, в който физическите лица могат да получат отстъпка от 5% от данъка за довнасяне чрез своите годишни данъчни декларации.

За да използват отстъпката, гражданите трябва да подадат своите декларации онлайн до 1 април, тъй като 31 март е неделя. Трябва да платят целия си данък за довнасяне, намален с отстъпката, до тази дата и да нямат неизпълнени публични задължения, подчертават от НАП. Препоръчва се на гражданите да проверят онлайн за наличие на евентуални стари задължения.

Най-бързият и лесен начин за деклариране и плащане на данъци е чрез Портала за електронни услуги на НАП, който може да бъде достъпен с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП безплатно, или квалифициран електронен подпис (КЕП).

Потребителите могат онлайн да получат предварително попълнени данъчни декларации с включени данни за доходите, получени през 2023 година от различни източници, данъчни облекчения и други финансови детайли. Преди да изпратят декларацията, е препоръчително гражданите да я прегледат внимателно и да я коригират при необходимост.

Крайният срок за деклариране на доходите и плащане на данъка за довнасяне е 30 април 2024 г.

Освен чрез електронна платформа, данъчните декларации могат да бъдат изпратени по пощата, предадени лично в офис на НАП или в някои пощенски станции, където ще бъде издаден входящ номер.

Вижте повече икономически новини тук

предишна статияРумъния строи най-голямата база на НАТО в Европа
следваща статияГЕРБ реши да подпише споразумението. Кои ще бъдат министрите в кабинета „Габриел“?