Начало Свят Румъния строи най-голямата база на НАТО в Европа

Румъния строи най-голямата база на НАТО в Европа

114
Карта на базата в Румъния
Карта на базата в Румъния

Стартира процесът на разширение на военната авиобаза „Михаил Когълничану“ в близост до Констанца, Румъния. С площ от 2800 хектара и с нови съоръжения, базата може да стане най-големият военен обект на НАТО в Европа през 2040 година, информира румънската ТВР Инфо (TVR Info).

Обектът ще бъде дом на хиляди американски войници и техните семейства, като румънската държава планира да инвестира около 2,5 милиарда евро. Целта е да се подобри въздушната инфраструктура, включително изграждането на нови писти, контролна кула, радионавигационна система, симулатор за полети и хангари. В базата ще има и административни сгради, социални обекти, училища, детски градини, магазини, ресторанти, кино и болница. Предвижда се да бъдат настанени 10 000 военнослужещи от НАТО, заедно с техните семейства.

Разширението на базата идва в контекста на настоящите напрежения в източната граница на Румъния.

“Това е ясен знак за ангажимента на НАТО за укрепване на източния фланг. Авиобазата ще бъде ключов обект в близост до конфликтните зони”, коментира геополитическият експерт Дорин Попеску.

САЩ използват базата от 1999 година, като в момента там са разположени елементи от 101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ и съюзнически боен авиационни сили, подпомагащи в назначените мисии.

За още международни новини посетете тук

предишна статияТрагедия! 10-годишен издъхна в училищен двор
следваща статия5% отстъпка от данъка, ако подадем декларация за доходите до 1 април