Начало Любопитно 3D отпечатана къща може да си купите в САЩ

3D отпечатана къща може да си купите в САЩ

1134
3D къща

За първи път американска компания пусна в продажба къща, изцяло създадена с помоща на 3D печат.

Оказва се че този метод е много по-евтин от подобни къщи, построени с конвенционални материали.

Цената на къщата е $ 299 999, а жилищната площ е 130 квадратни метра

Според ZME Science необичайният дом е създаден от базираната в Ню Йорк компания SQ4D. Тя е специализирана в проектирането и изграждането на висококачествени екологични къщи, използващи автономна роботизирана система от триизмерна конструкция.

3D принтираната къща разполага с три спални и две бани. Общата жилищна площ е 130 квадратни метра. Освен това къщата разполага с двоен гараж с площ от 70 квадратни метра.

На пръв поглед изглежда, че цената от $ 299 999 е изключително висока.

За град Ривърхед в щата Ню Йорк обаче тя е значително по-евтина от съседните къщи. Американската агенция за недвижими имоти Zillow заяви пред 3D Printing Media Network, че „този дом за 299 999 долара е с 50 процента по-евтин от цената на сравнимите новопостроени домове в Riverhead“.

Понастоящем SQ4D е първата компания, която създава 3D къща, която притежава сертификат да бъде обитавана в САЩ. Тя обаче няма да спре. Компанията планира да построи (или „отпечата“) още от тези домове в Ню Йорк и Калифорния.

Триизмерният печат се основава на цифрови технологии. Първият работещ триизмерен принтер е създаден през 1984 от Чък Хъл.

Триизмерният печат намира приложение както при изработката на прототипи, така и в редовното производство. В секторите архитектура, строителство, автомобилна индустрия, самолетостроене, мода и др.

предишна статияНай-възрастният човек в Европа изкара COVID-19 без симптоми
следваща статияЕдна от зодиите ще събера завистта на всички, защото много ще й върви в любовта