Гешев и Зарков
Иван Гешев и Крум Зарков

Висшият съдебен съвет обедини двете искания за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Така на следващото си заседание съдебните кадровици ще дебатират по същество за следното: извършил ли е обвинител №1 тежко нарушение, намесвайки се в разследването на взрива до автомобила му на 1 май, както и дали с думите си „политически боклук“ по отношение на народните представители е уронил престижа на съдебната власт.

Вероятно за последен път заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет беше председателствано от служебния правосъден министър Крум Зарков. Той заяви, че ще включи обединените искания за отстраняването на Иван Гешев в дневния ред на ВСС още този четвъртък и коментира преобръщането на част от съдебните кадровици от защитници на главния прокурор в негови критици:

„Аз съм заставал зад една и съща позиция, когато съм имал думата. Тези, които са я сменяли, да обяснят причината за смяната. Тази тема дълго време беше табу за този ВСС. Този ВСС избра и Иван Гешев за главен прокурор, и Борислав Сарафов за негов заместник. Този ВСС има възможност и да реши споровете между двамата. „Споровете“ е доста евфемистичен израз между другото“, каза Зарков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

предишна статияМъж в расо щурмува Президентството. Крещи „Анатема!“
следваща статияКак Гешев и Радев избраха новото правителство?