Начало Любопитно Храните, които ядем, преди да заспим

Храните, които ядем, преди да заспим

1137

Набавянето на достатъчно количество сън често е „мисия невъзможна“. Проучване, направено във Великобритания, показва, че жителите на Острова редовно не си доспиват. По този повод експерти, цитирани от в. „Дейли експрес“, напомнят, че не е необходимо хората да прибягват до екзотични продукти, за да си осигурят качествен покой през нощта. Всичко, което им е необходимо, са три елемента – магнезий, витамини от В групата и витамин D. Те могат да бъдат набавени чрез храненето или под формата на хранителни добавки, пише Chronicle.

Магнезий
Минералът играе роля в над 300 биохимични реакции в тялото, например за правилно функциониране на мускулите, за здрави кости, за регулиране на кръвното налягане.
Известно е също, че магнезият помага срещу безсъние. Изследване е установило, че елементът допринася за понижаване на „стресовия“ хормон кортизол, който може да попречи на заспиването. В добавка към това, съдействайки за отпускане на мускулите, магнезият предизвиква спокойно „сънливо“ усещане.

Храните, богати на магнезий, са спанак, черен шоколад, бадеми.

Витамини от В групата
Проучване е установило, че витамините B3, B5, B6, B9 и B12 също улесняват заспиването. Това се обяснява със способността им да регулират нивата на аминокиселината триптофан, която играе роля в производството на хормона на съня мелатонин.
Витамини от групата В могат да се набавят от храни като пилешко, риба, яйца, млечни продукти, варива.
Под формата на добавки витамините от тази група често се предлагат в комбинация, наричана В комплекс.

Витамин D
Известно е, че „слънчевият“ витамин D e важен за здравето на костите, зъбите и мускулите, както и за предпазване от сърдечносъдови заболявания. Проучване разкрива и ролята му за подпомагане на съня.
През зимата хората често страдат от недостиг на витамина заради липсата на достатъчно слънчева светлина.
Храните, от които може да се набави витамин D, са риба, говежди черен дроб, сирене, яйца.
Британските здравни власти препоръчват да се приемат 10 мкг витамин D дневно.