Начало Водещи 121 млн. лв. повече са парите за наука в Бюджет 2018г.

121 млн. лв. повече са парите за наука в Бюджет 2018г.

1266

121 млн. лв. повече са предвидени в бюджета за догодина за наука. Това каза от парламентарната трибуна председателят на Комисията по образование и наука Милена Дамянова.

„Днес славим делата на своите просветители, книжовници и революционери и палим факли за знанието, образоваността и националната ни идентичност. Веднъж в годината напомняме на себе си като народ, че просветлението е в основата на това да ни има през вековете“, каза Дамянова.

И добави:

„Пламът на факлите ни кара да не забравяме, но делникът ни задължава да работим за това да има какво да помним и да учим поколенията какво е род, Родина, нация, българщина, да се грижим знанието да ни пази като нацията, както са правели будителите от Възраждането до ден днешен.”

Дамянова припомни, че ГЕРБ смята образованието за приоритет в управленската си програма и увери, че правителството работи в посока гарантиране на икономическа стабилност на държавата.

„В проектобюджета за 2018 г. са предвидени над половин милиард лева повече за образование и наука. Това са средства за конкретни дейности, които заложихме в Закона за училищното и предучилищното образование и Закона за висшето образование, за които имаме поет политически ангажимент. Не става дума за някакви пожелания за бъдещето или неясни промени, а за конкретни стъпки-като всяко дете да получава детска градина или училище, всеки учител да има средствата да работи професионално и да гради собствената си кариера“, увери Дамянова.

16 пъти повече са парите за развитие на професионалното образование, което е красноречив знак колко важно е то за икономиката.

 „За наука в бюджета за 2018 г. са разчетени близо 121 млн. лв. повече сравнение с 2017 г. С ръста на разходите за наука се осигуряват приоритетно средства за увеличение на трансфера за БАН и Селскостопанската академия с 5,9 млн. лв. Усилията продължават да бъдат насочени към подкрепа на младите учени и към разработването на национални научни програми с основна цел финансиране на научни изследвания в приоритетни и конкурентни области. Дали е достатъчно – не, не е достатъчно. Но са стъпки, които носят промяна“, заяви Дамянова по повод протеста на учените от БАН в Деня на народните будители.

предишна статияКАКВО ЯДЕМ: 10 храни, които няма да купите, след като разберете как се правят
следваща статияОткриха останки на птерозавър – древен летящ хищник