храна

Хранителната индустрия е пълна с малки тайни, които не винаги излизат наяве. Само производителите на храни знаят какво точно слагат в даден продукт и вероятно не биха искали това да се знае.

Ако потребителите са наясно с всички съставки, които се слагат в любимите им храни, вероятно никога повече няма да ги опитат.

Не само хамбургерите не са здравословни. Дресингите за салатите и бонбоните са само малка част от храните, които никога не бива да купувате. Защо? Заради начина, по който са направени.

БОНБОНИТЕ МАРШМЕЛОУ

Макар че в България бонбоните маршмелоу все още не са особено популярни, в САЩ например те са основна част от бисквитите и десертите. Тези сладки са направени от желатин! В миналото хората са ги правели от растения, но в днешно време индустрията използва желатин, тоест сварена животинска кожа.

Маршмелоу

ГОТОВИ ХРАНИ

Една британска журналистка решила да проучи фирмите, които произвеждат полуфабрикати. Голяма част от британците консумират този тип храни. Тя показала процеса, който е автоматизиран, включително инсталациите за преработка на суровините. Някои от храните били замразени от години, но все пак били етикетирани като пресни.

полуфабрикат

СЛАДОЛЕД

Пред 2013г., сп. „Тайм” публикува шокираща истина за ваниловия сладолед. Заради стабилизаторите, които позволяват на сладоледа да издържи по-дълго, популярните вкусове като ванилия, ягода, малина, съдържат кастореум – секреция от жлезите на мъжките и женски бобри, която те използват за маркиране на територията си.

Кастореум

Миризмата му е остра, с лютива нотка като на креозит, или брезова смола. Разредена с алкохол, миризмата става по-мека, с мускусни и дори плодови отсенки.

сладолед

БИРА

Бира се произвежда вече повече от 7 000 години. Но тази освежаваща напитка крие много тайни. Съставката Исинглас (Isinglass), която се получава от рибния мехур, всъщност прави бирата не толкова мътна.

мехур

„Гинес” (Guinness) премахна тази съставка от своята рецепта, така че ако сте фен на тази марка – поздравления!

бира

СКИТЪЛС (SKITTLES)

Разноцветните бонбонки, на които никой не може да устои съдържат кармин – едно от най-устойчивите багрила за храни, което не проявява чувствителност към светлина, окисление или термична обработка.

Кармин

Самият оцветител се прави от буболечки. Наскоро, „Старбъкс” обяви, че премахва боята от ягодовите шейкове.

Скитълс

ГУМЕНИ МЕЧЕТА

Дамите със сигурност знаят какво е Shellac – доскоро се използваше само за полиране на автомобилите, но вече и за направата на маникюр. Но не само! Shellac се използва и за производството на гумени мечета.

Shellac

Освен това, самото веществото се извлича от буболечки. Производителите на желирани бонбони го добавят „за повече блясък”.

желирани бонбони

ГЪБИ В БУРКАН

В купешките буркани с гъби има една съставка, която ще накара коремът ви да се бушува – бели червеи.

Червеи

На всеки 100 грама консервирани гъби, има поне 20 червея. Между другото, законът в САЩ не ги забранява!

гъби

ОПАКОВАНО ГОВЕЖДО

Може да ви изглежда много вкусно и примамливо, но всъщност е една розова слуз. Въпреки че по тази тема върви много ожесточен дебат, когато купувате месо, имайте си едно на ум.

Говеждо месо

ДРЕСИНГ ЗА САЛАТА

Титаниевият диоксид, който прави дресинга бял и устойчив, може да откриете и в слънцезащитните продукти.

Титаниев диоксид

Може и да не ви изглежда много вредно, но ако консумирате прекалено голямо количество от него, може да си навлечете проблеми с храносмилането.

дресинг за салата

ПРИНГЪЛС

Готови ли сте за истината за „Прингълс”? Те всъщност не са направени от картофи! Всъщност, те са най-преработваните хранителни продукти в хранително-вкусовата промишленост. Процесът на приготвяне унищожава хранителните качества на продуктите и създава опасния химикал Акриламид, който може да причини рак.

Прингълс

 

 

предишна статияСелена Гомез е „Жена на годината” според сп. „Билборд”
следваща статия121 млн. лв. повече са парите за наука в Бюджет 2018г.