Начало Водещи 12 странни трика за отслабване, които работят

12 странни трика за отслабване, които работят

1299
отслабване

Нека си го признаем – през повечето време не ядем, защото сме гладни, а се обръщаме към храната, за да се почувстваме по-добре. Стресът, времето навън, часът – всичко това се отразява върху количеството, което ядем.

Има ли начин да накараме собствената ни психика и обкръжението ни да ни помогнат да изгубим тези ненужни килограми? Има, смята Браян Уонсинк – психолог и изследовател на хранителните навици. Ето няколко съвета от последната му книга.

Не се отчайвайте, когато самоконтролът ви се изплъзне

Повечето от нас познават тази ситуация – една седмица на зеле и моркови, най-трудното изглежда зад гърба ни, докато една вечер нещо просто ни връхлита и се озоваваме с глава в хладилника, глозгайки пилешко бутче или гребейки течен шоколад със супена лъжица. В подобни моменти запазете спокойствие, за да не се налага да утешавате болката от провала с още по-нездравословна храна. Просто оставете бутчето, откъснете зелев лист и отхапете нова хапка.

Придържайте се към две неща

Уверете се, че чинията ви винаги съдържа два типа храна – основно ястие и гарнитура. Месо и картофи, риба и зеленчуци, картофи и салата. Това просто правило ще ви подтикне към по-разумен начин на хранене.

Дали ще си сипете още

Сменете мястото на хранене. Вземете чинията, приборите (и нищо друго освен тях) и отидете в хола или в кабинета. Вземете обяда на балкона или в градината. Така, дори да искате допълнително, може гладът ви да премине, докато стигнете до кухнята.

Не бързайте да разчистите следите

Хората, които бързат да се отърват от изгребаните купи, празните опаковки и други свидетелства за прекомерния апетит, са склонни да ядат повече от онези, които ги оставят пред погледа си до края на храненето.

Феноменът на бездънната чиния

Проучванията показват, че повечето хора ядат, докато не изпразнят чинията, а не докато се почувстват сити. Единственият начин е да използвате по-малки чинии и да се храните бавно и осъзнато. Следете чувството си за ситост, а не количеството храна на масата.

Компания

Сами ядем с 30 процента по-малко, отколкото в присъствието на друг човек. А когато споделяме вечерята с трима-четирима приятели, консумираме два пъти повече храна. Какъв е изводът. Опитвайте да правите основното си хранене преди събиране и по време на събирането само да замезвате.

Придържайте се към списъка за пазаруване

Определете какви продукти ви трябват за следващата седмица и направете подробен списък. Преди да отидете до супермаркета, купете само тези продукти.

Кажете „не“ на вкусните изкушения

Намерете най-тъмното и отдалечено ъгълче в дома или в хладилника и складирайте там най-големите изкушения. Някои съветват да освободите напълно дома си от тях, но това не е решение, защото ще се изкушавате двойно повече, когато сте навън или на гости. Вместо това, направете ги трудно достъпни и ще видите как ще посягате към тях по-рядко.

Дъвчете всичко старателно

Проучванията показват, че дъвченето на всяка хапка храна най-малко 32 пъти помага за по-добро насищане на вкусовите ни рецептори, което значително намалява апетите и води до по-бързо усещане за ситост.

Не пестете калории сутрин

Ако трябва да се вярва на статистиките на Уонсинк, навикът да се закусва съставя 96 процента от изкуството да се запази добра фигура. Само 4 от 100 слаби жени, които той е интервюирал споделят, че не закусват. От друга страна, страдащите от излишни килограми споделят, че често пропускат първото хранене с надеждата, че спестяват калории.

Яжте на порции

Според наблюденията на Уонсинк хората, които предпочитат да седят с гръб към рафтовете с торти в заведенията, по-лесно поддържат желаното тегло.

Можете да следвате тази тактика и у дома, като сервирате храната си на порции, използвайки само чинии (както вече стана ясно, малки чинии). Колкото до купите, тиганите и отворените опаковки с най-различни неща, не трябва да стоят само в кухнята и никога да не се появяват на масата. Когато виждате по-малко, ядете по-малко. Толкова е просто.

Бъдете спокойни и последователни

Не се впускайте да изпробвате всички съвети наведнъж. Най-доброто решение е да прилагате по един всяка седмица. Така, стъпка по стъпка, ще постигнете нов начин на живот и ще се доближите до мечтаната фигура.

предишна статия 11 грешки при готвене на паста
следваща статияКакво издава поведението ни в социалните мрежи?