Начало Водещи  11 грешки при готвене на паста

 11 грешки при готвене на паста

1843

Трусно ни е да повярваме, че има човек, който не обича паста. Приготвянето й често изглежда достатъчно лесна задача, но има няколко фактора, които могат да ви помогнат тя винаги да бъде приготвена перфектно.

От съотношението между вода и паста, осоляването и триковете за ускоряване на готвенето, които дават лош резултат, по-долу ви предлагаме 11-те най-разпространени грешки, които хората правят при готвене на паста.

Не използвате достатъчно вода

Няма нищо по-лошо от приготвяне на големи количества паста без да сте добавили достатъчно вода.

Спестете си главоболията и спазвайте правилото 0,5:6. За 500 г суха паста добавяйте шест литра вода.

Ако добавите твърде много вода, не е голям проблем — излишната може да бъде отлята или пестеливо да бъде добавена към сосове.

Използвате неподходяща тенджера

Когато готвите паста, повече винаги е по-добре. Идеалната тенджера е голяма, с тънки стени и широка основа, така че пастата да се готви равномерно. Най-добре е тя да няма извивки, за да не засяда пастата в долната й част.

Използвате гореща вода, за да спестите от времето за варене

Когато сте гладни е трудно да игнорирате триковете за бързо готвене, но ако желаете перфектна паста, се налага да го направите.

Забелязвали ли сте някога как водата става мътна, когато се налива от горещия кран?

Топлата вода често разтваря частици, докато преминава през тръбите. Студената, от друга страна, остава по-чиста.

Добавяте пастата твърде рано

Да, знаем, когато сте гладни, дори най-простото готвене ви изглежда сякаш трае цяла вечност. Добавянето на паста към водата, преди да е завряла напълно ще доведе до лепкава, преварена паста.

Трябва да изчакате, докато водата не започне да пуска многобройни големи мехури, преди да добавите пастата.

Считате солта за незадължителна

Липсата на сол означава и липса на вкус. Не пропускайте тази стъпка. Добавете 1-2 супени лъжици сол към 6 литра вода за добре овкусена паста.

Използвате твърде много паста

Не забравяйте за съотношението между паста и вода (0.5 кг паста на 6 л вода) – и не го нарушавайте, когато си имате работа с различно количество паста.

Забравяте да разбърквате

Много хора правят грешката да добавят олио или зехтин във водата за паста, за да предотвратят слепването. Вместо това решението на проблема е да бъркате постоянно.

Ако направите грешката да добавите зехтин във водата за паста, готовата паста ще е твърде хлъзгава, за да задържи соса по себе си.

Приготвяте всички видове паста по един и същ начин

Различните типове паста изискват различни методи на готвене.

Прясната паста се вари за по-кратко време – от 3 до 5 минути, и би трябвало да се готви при по-ниска температура, за да не се наруши целостта на тестото при досег с врящата вода.

Корите за лазаня трябва да се варят на малки серии и да са леко недоварени, за да се довърши във фурната топлинната им обработка в достатъчна, но не прекалена степен.

Пълнозърнестата паста се вари по-дълго и изисква внимание, за да не стане на каша.

Готвите пастата точно колкото време е написано на пакета

Времето на готвене винаги варира — за най-добра паста няма по-добър вариант от готвенето на вкус. За прясна паста пробвайте дали е готова след три до пет минути.

За суха паста, пробвайте след седем минути.

Пропуснете пробата „залепва ли на стената“ и опитайте самата паста.

Външната й част трябва да е мека, а центърът – плътен и компактен. Може също да пробвате, като разрежете пастата наполовина. Ако тя е със същия цвят навсякъде, значи е готова. Ако още е бяла в центъра, нужно й е още малко време в тенджерата.

Измивате и отливате всичката вода от пастата

Не измивайте сварената паста, освен ако ще я използвате в студена салата. Водата от паста е отлична за добавяне към сосове, тъй като запазва вкуса и част от скорбялата.

Вместо да отливате всичката вода от паста, отделете около 1/4 чаша за употреба в ястието. Не се притеснявайте, ако малко вода остане в пастата, когато я добавяте към соса.

Оставяте пастата да стои твърде дълго, преди да добавите соса

Ако не можете да добавите директно сварената паста към соса, поръсете я леко със зехтин. Оставената на въздух паста се слепва и става лепкава.

За най-добро ястие с паста, леко недоварете пастата и я добавете към соса във финалната фаза на приготвянето му, за да се довари тя и да се слеят вкусовете.

предишна статияАрестуваха хърватския Пабло Ескобар
следваща статия12 странни трика за отслабване, които работят