Начало Любопитно 12 от най-интересните факти за прасковите, които не знаете

12 от най-интересните факти за прасковите, които не знаете

1896
праскови

Едва ли има някой, който да не обича този сочен и благоуханен плод. Но дали знаем достатъчно за него? Ето 12 от най-любопитните факти, които може и да не знаете, пише Obekti.

1. Първите праскови са култивирани през 6000 г. пр. Хр. в Китай.

2. Китай е най-големият производител на праскови с 11.9 тона, като държи половината от производството в света.

3. Най-голямата праскова тежи 810 грама и е откъсната от канадеца Робърт Хоуг в Британска Колумбия на 12 септември 2016 г.

4. Древните римляни наричали прасковите „персийска ябълка“. Научното наименование на прасковата е Prunus persica, което буквално означава персийска слива заради приликата между двата плода.

5. Има вариант на прасковата, наречен плоска праскова, чиито плодове приличат на понички.

6. Любимата на всички нектарина също е вид праскова, но без нежния мъх по кожицата.

7. За да вирее добре, прасковата се нуждае от стотици часове зимен студ (яровизация).

8. През 2016 година в света са произведени около 25 милиона тона праскови.

9. В големи количества семената на прасковата са отровни.

10. Прасковата отделя подобна на каучук субстанция, която може да се използва вместо лепило.

11. У нас насажденията с праскови през 2015 г. са 40 000 хектара, като близо 40 на сто от тях се намират в Долината на прасковите в района на Сливен. Всяка година сливенското село Гавраилово е домакин на традиционния празник „Златна праскова“, на който производители от цялата страна обменят опит.

12. Прасковите са богати на калий, натрий, фосфор, магнезий, калций, витамин В, С и каротин. Те са полезни при болни бъбреци, подагра, ревматизъм, сърдечни болести, подобряват функцията на черния дроб, жлъчката и червата. Прасковата е много полезна и за кожата, защото изглажда бръчките, поддържа свежестта й и подсилва тена.

Прасковите са особено полезни за здравето ни. Те са богати на калий, натрий, фосфор, магнезий, калций, витамин В, С и каротин. Те са полезни при болни бъбреци, подагра, ревматизъм, сърдечни болести, подобряват функцията на черния дроб, жлъчката и червата. Прасковата е много полезна и за кожата, защото изглажда бръчките, поддържа свежестта й и подсилва тена. Тя е отличен актиоксидант и със сигурност забавя стареенето. Сред предимствата й е също фактът, че подобрява храносмилането, понеже меката част съдържа разтворима целулоза. Тя може да регулира и подобрява дейността на червата, предотвратява процесите на гниене в храносмилателния тракт и действа леко слабително. Тези плодове се препоръчват още за хора с високо кръвно налягане, понеже са слабо диуретични. Освен това са подходящ избор за междинно хранене. Само една праскова ще ви донесе усещане за ситост, така че е идеална за сваляне на килограми. Един плод със средни размери съдържа 35-50 калории и никакви мазнини.

Хапвайте праскови на воля и с чиста съвест!

предишна статияЗащо винаги се запушва само едната ни ноздра?
следваща статияШестгодишно дете прилича на старец (СНИМКИ)