Начало Здраве Защо винаги се запушва само едната ни ноздра?

Защо винаги се запушва само едната ни ноздра?

1211
ноздра

Въпреки че може би няма да обърнете внимание на това, освен ако не сте болни, винаги дишаме по-силно с едната ноздра, пише Obekti. След това другата ноздра влиза в “работен режим”, но защо?

Този процес се ръководи от вегетативната нервна система, която е същата система, контролираща много процеси в тялото, като храносмилането и сърдечната честота. По отношение на носа, тази система контролира „носовия цикъл“, така че всяка ноздра да работи ефективно. Този носов цикъл се случва по няколко пъти на ден, и може да го забележите, ако носът ви е запушен. За да “отвори” едната ноздра и да “затвори” другата, тялото ви се изпълва с кръв по същия начин, по който един мъж получава ерекция, само че в носа.

Увеличаването на притока на кръв причинява запушване в едната ноздра в продължение на около 3 до 6 часа, преди да премине в другата. Смята се, че този цикъл помага да изострим обонянието ни. Някои миризми се усещат по-добре с бързо движещ се въздуха през носа, а други могат да бъдат уловени при по-бавно движение на въздуха.

Ако едната ноздра е широко отворена, а другата по-малко, можете да усетите всички миризми. Процесът също дава почивка на всяка страна на носа, тъй като постоянен приток на въздух може да я изсуши. Когато сте болни, целият процес става непоносим, защото когато едната ноздра е “изключена”, я усещате много по-запушена от другата. Усещането се усилва от студа.

Така че следващия път, когато се чувствате сякаш дишате само с едната страна на носа си, не забравяйте, че това е естествена автоматична реакция, която помага на носа ви да не се изсушава и развива обонянието.

предишна статияЩе спите по-добре, ако имате едно от тези растения у дома
следваща статия12 от най-интересните факти за прасковите, които не знаете