Juppiter

Дузина нови, непознати досега луни са открити около Юпитер, като общият брой познати негови луни е 79, най-много от която и да е планета в нашата Слънчева система, съобщиха астрономи.

Една от новите луни е описана като „истинска странна птица“ от изследователя Скот Шепърд в научния институт „Карнеги“, поради малкия си размер от почти един километър. Тя също така „има орбита като никоя друга известна луна на Юпитер и е най-малката известна негова луна“, добави той.

На странната луна й отнема около година и половина, за да обиколи Юпитер и орбитата й е под наклонен ъгъл, който се пресича с рояк от луни, пътуващи в ретроградна или в обратна посока на въртенето на Юпитер.

Малката луна, заедно с две други нови лунни открития, орбитират в същата посока като въртенето на планетата.

Астрономите са предложили името „Валетудо“ за странната луна. Тя ще бъде наречена на името на правнучката на римския бог Юпитер – богинята на здравето и хигиената.

Италианският астроном Галилео Галилей е открил първите четири от луните на газовия гигант през 1610 година.

Новите луни за пръв път станаха видими за астрономите през 2017 година с помощта на телескоп, базиран в Чили и експлоатиран от Националната астрономическа обсерватория на Съединените щати.

предишна статияНай-странните кучешки закони по света
следваща статия„Уолмарт“ се обединява с „Майкрософт“ в състезанието срещу „Амазон“