Начало Любопитно 11 мита, които ни пречат да имаме здрава и красива коса

11 мита, които ни пречат да имаме здрава и красива коса

1912
коса

Всички дами искат косата им да бъде по-скоро гъста, буйна и лъскава, вместо слаба, рядка и чуплива. И въпреки това, не всички козметични продукти, които обещават този ефект, си струва да се купуват, както и не всички съвети, които се раздават с пълни шепи, си струва да се следват.

Представяме ви най-популярните митове за косата, представени от Bright Side.

Мит #11:  Когато губите твърде много коса, това винаги e лош знак

Всеки ден около 150-200 косъмчета падат от главата ни. Два пъти в годината, обикновено през пролетта и през есента, косата преминава през фаза, наречена телоген (това е фазата на почивка на космения фоликул). През този етап тя не расте, а просто си стои на главата. Ето пада в такива големи количества. След в опразнените фоликули поникват нови косми (това се случва в анагенната фаза).

Но ако има значителна загуба на коса, повече от два пъти годишно и за по-дълго от месец, трябва да се консултирате с лекар.

Мит #10: Има продукти, които ускоряват растежа на косата

Дори най-мощните хормонални средства не могат да принудят клетките да се делят с по-висока скорост, поради което никакви козметични продукти не могат да накарат косата ви да расте по-бързо. Скоростта на растеж е се определя генетично и обикновено е 1 см на месец.

Мит #9: Както балсамът, така и шампоанът трябва да се нанасят по цялата дължина на косата

Знаете ли, че шампоанът е продукт за почистване на скалпа, а не на косата – затова трябва да се прилага в корените? Остатъците от пяна и шампоан върху косъма при изплакване са достатъчни, за да почистят цялата дължина на косата.

С балсамът е тъкмо обратното – трябва да го прилагате само върху косата. Корените са естествено по-здрави и по-бързо се омазняват, така че се нуждаят от балсам.

Мит #8: Сушенето уврежда косата

Всъщност, сешоарите за коса оказват негативно влияние само върху „гола коса“ – косата, която не е защитена от никакви стилизирани продукти. Ако използвате специални козметични продукти за коса, като пяна или някаква термична защита, не е нужно да се притеснявате за здравето на косата си.

Мит #7: Колкото повече я подстригвате, толкова по-бързо расте

Косата расте от корените, а не от краищата, затова подстригването не влияе на растежа. По същия начин бръсненето на главата не влияе на плътността на космите, тъй като броят на космените фоликули е генетична черта.

Мит #6: Ако подстрижете детето, преди да навърши годинка, косата му ще стане по-гъста

Вярно е, че първата коса на бебето прилича повече на пух и често е лишена от пигмент.  Ако подстрижете тази коса, следващата ще расте със структура, наподобяваща тази на възрастните. Оттам идва илюзията за по-гъста коса.

Всъщност, по-дебелата и по-гъста ще порасне така или иначе, независимо от дали подстригвате бебето, или не.

Мит #5: Изправянето с кератин е полезно за косата

Съставът на продуктите за изправяне с кератин се е подобрил през годините. Първоначално той е съдържал формалдехид, използван при аутопсиите. Днес формулата за изправяне с кератин съдържа същите вещества, които нашите майки са използвали за химическо къдрене. Те разрушават структурата на косата. Изправянето с кератин е козметична процедура, чиято цел е единствено и само визуална.

Мит #4: Блондинките имат по-малко коса, отколкото брюнетките. 

Всъщност учените са открили, че блондинките имат повече коса, отколкото брюнетките и червенокосите.  Косата им обаче е много по-тънка. Ето защо естествените блондинки рядко могат да се похвалят с дебелата и гъста коса, с която брюнетките често предизвикват завист

Мит #3: Косата пада повече, ако я връзвате постоянно

Само ако стягате толкова, че да ви боли скалпът. Самата прическа не причинява загуба на коса. Освен това, конската опашка може да предпази косата ви от възможни щети.

Мит #2: Пърхотът е заразен

Пърхотът означава, че мастните жлези работят извънредно, поради което се появява допълнително количество ексфолирани частици на кожата. Ето защо не можете да се „заразите“ с пърхот, ако използвате гребен на друг човек. Разбира се, правилата за хигиена не трябва да се пренебрегват.

Мит #1: Косата на мъжете е различна от тази на жените

Анатомичната структура на мъжката и женската коса е идентична.  Разликата е в начина, по който третираме косата си.  Косата на жените става по-тънка поради честото боядисване и експерименти в козметичните салони. Мъжете обикновено са по-консервативни в грижите за косата, затова тя по-често остава по-гъста и здрава.

предишна статияПатриарх Неофит ще участва в храмовия празник на катедралата „Св. Александър Невски”
следваща статияБез Amazon в деня на големите намаления Black Friday?