Начало България Патриарх Неофит ще участва в храмовия празник на катедралата „Св. Александър Невски”

Патриарх Неофит ще участва в храмовия празник на катедралата „Св. Александър Невски”

4067
Александър Невски

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” празнува своя храмов празник.

По този повод Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще възглави празничните богослужения.

На 23.11., когато Православната църква чества паметта на великия княз Александър Невски, митрополит Йоан ще отслужи празничната света Литургия, която ще започне в 9:30 часа.

В навечериено на празника, 22 ноември, митрополитът ще оглави Празнично бдение в храма с начало 18:00 часа.

Той ще съслужи с Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим.

Българският патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в празничното богослужение

Решението за „изграждане на паметник за светлия подвиг на Освобождението, в който се сля кръвта на освободителите с кръвта на освободените“ е взето през 1879 г. по време на Учредителното събрание в Търново.

Дадени са няколко предложения за място на паметника и първоначално е избрано Търново, но след като за столица е избран гр. София, Първото обикновено народно събрание решава храмът да се построи в столицата.

Княз Александър се обръща с възвание към българите и храмът е вдигнат с народни дарения.

Събрани са доброволни вноски на обща сума 1 900 000 лв. Основният камък е положен с изключителна тържественост на 3 март (19 февруари стар стил) 1882 г., четвъртата годишнина от подписването на Санстефанския договор. В основите на храма е вградена метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството.

Храмът е по проект на руския архитект проф. Александър Померанцев, италиански възпитаник, с помощници руските архитекти Александър Смирнов и Александър Яковлев и е издигнат на най-високото място по онова време в София – 552 м н.в.

С решение от 1 октомври 2014 г. на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки собствеността на храма се предоставя на Светия синод на Българската православна църква.

предишна статияНовооткрита екзопланета е сериозен кандидат за извънземен живот
следваща статия11 мита, които ни пречат да имаме здрава и красива коса