Начало Водещи 10 любопитни факта за Чихуахуа

10 любопитни факта за Чихуахуа

1895
Чихуахуа

Чихуахуа е една от най-популярните породи кучета. Всъщност те са кръстени на най-големия щат в Мексико. Вероятно поради характера си, физическите характеристики, които притежава или радостта, която предава, се превръща в особено привлекателен домашен любимец. Сайтът за животни expertoanimal.com разкрива 10 любопитни факта за тези миниатюрни кучета.

1. Произходът му датира от цивилизацията на толтеките

Според стандарта FCI чихуахуа е диво куче, което е било опитомено по времето на цивилизацията на Толтеките. Това е една от предколумбовите култури до към Х – XI в.

Някои теории предполагат, че предците на сегашните Чихуахуа са живели в Туле (Tollan-Xicocotitlan) в щата Идалго, Мексико. Това се дължи на добре познатата и често срещаща се керамична фигура на „Течичи“, която се счита за предшественик на настоящите чихуахуа.

2. Това е едно от най-смелите кучета

Чихуахуа се откроява като будно и много смело куче, както е посочено в стандарта на FCI. Също така се смята за интелигентно, живо, предано, неспокойно, общително и вярно.

Въпреки че всяко куче е различно, истината е, че като цяло тази порода създава много силна емоционална връзка със стопаните си, като силно се привързва. Също така е обичайно да се опитва да привлече вниманието или да ревнува.

3. Треперене

Виждали ли сте някога облечено чихуахуа? Вероятно много пъти, през зимата. Това не е прищявка, защото тази порода е особено чувствителна към ниски температури.

Вашето чихуахуа трепери ли? Трябва да знаете, че те не винаги треперят от студ. Понякога произходът на тремора се дължи на вълнение, страх или възможна хипогликемия. Има много причини!

4. Името му не е „чихуахуа“

Всъщност истинското име на тази порода е „Чиуауеньо“, което буквално означава на тарахумара (уто-ацтекски език) „сухо и пясъчно място“. Чихуахуа са кръстени на мястото, където са открити предците им – щата Чихуахуа в Мексико.

5. Фонтанела

Подобно на човешките бебета, кученцата чихуахуа се раждат с мек участък на черепа. Това е така, защото техните фонтанели (костите на черепа) не са напълно затворени. По принцип, трябва да се затворят до зрялата им възраст. Обикновено това е вроден дефект , често срещан при породи с размери на играчки като ши-тцу, йоркширски териер или малтийски бишон, но може да бъде причинен и от хидроцефалия, мозъчна инфекция, мозъчен тумор или заболяване, което блокира дренажа на цереброспиналната течност.

В статия на страницата Университетска федерация за хуманно отношение към животните относно генетичните проблеми на Чихуахуха се споменава, че първичната хидроцефалия (наличие на вода в мозъка) е едно от най-често срещаните вродени заболявания.

6. Най-малкото куче в света

Чихуахуа е най-малкото куче в света, както по височина, така и по дължина. Според световните рекорди на Гинес най-малкото живо куче /на дължина/ е Бренди, женска чихуахуа с размери 15,24 см от върха на муцуната до опашката. Живее във Флорида, САЩ.

Там също е отбелязано, че най-малкото /на височина/ живо куче е друго женско чихуахуа на име Миракъл Милли, която е висока 9,65 сантиметра. Живее в Дорадо, Пуерто Рико.

7. Предпочита спътници от собствената си раса

Добре социализирано, чихуахуа е куче, което се отнася чудесно към почти всички породи кучета, дори котки. Обикновено обаче се наблюдава как кучетата от чихуахуа предпочитат да съжителстват с другарчета от същата порода.

8. Това е едно от най-популярните кучета в света

Чихуахуа е една от най-популярните и обичани породи кучета в света. Това става известно в САЩ след излъчването на рекламите на Taco Bell, в които се появява чихухуа. Парис Хилтън, Хилари Дъф, Бритни Спиърс или Мадона са някои от многото знаменитости, решили да осиновят куче от тази порода.

9. Това е породата с най-голямо разнообразие от цветове

Съгласно стандарта FCI кучето чихуахуа има две разновидности: късокосмести или дългокосмести. И в двата екземпляра можем да намерим и са приети всякакви цветове или комбинации, с изключение на мерле и без космена покривка.

Дългокосместите екземпляри имат копринена, фина и леко вълнообразна козина, имат и подкосъм. Най-забележителната характеристика е наличието на дълги кичури на ушите, шията, крайниците, стъпалата и опашката. Тези с къс косъм показват къса и плътна козина, която понякога има подкосъм.

10. Дълголетници

Чихуахуа е едно от кучетата с най-голяма продължителност на живота. Преди няколко години беше изчислено, че те живеят между 12 и 18 години, но днес можем да намерим кучета чихуахуа на възраст над 20 години.

При добра диета, редовно посещение на ветеринар, добри грижи и много обич, чихуахуа може да достигне тази достолепна възраст.

Какво повече можете да поискате от тази очарователна порода?

предишна статияДнес някой трудно ще се разбира с любимия, а друг ще развали отношения с делови партньори
следваща статияИ звездите не са застраховани от трагедии