Начало Любопитно 10 интересни факта за Великата китайска стена

10 интересни факта за Великата китайска стена

3574
Великата китайска стена е най-дългата конструкция, създавана от човешка ръка. Според официалната версия строителството

Великата китайска стена е най-дългата конструкция, създавана от човешка ръка. Според официалната версия строителството ѝ е започнало в периода на Воюващите царства (475–221 г. пр.н.е.), при император Цин Шъхуан с цел защита на държавата от набезите на номадите, пише 10te.bg.

Легендата гласи, че самият император яхнал вълшебния си бял кон и проправил маршрута на бъдещата стена. И там, където конят му се препъвал, след това се извисявала наблюдателница.

Сравняват я с дракон, протегнал се от Жълто море до Тибетските планини. На Земята няма друго такова съоръжение като Великата китайска стена. Ето 10 интересни факта за това уникално човешко творение.

1. Легенда за тъжния плач
Около Великата китайска стена винаги е имало много слухове и легенди. Най-известната от тях е за тъжния плач на Менг Джинг Ниу. Според преданието, когато съпругът на Менг бил затрупан от камъни, по време на строителството на стената, викът ѝ бил толкова силен и тъжен, че част от стената се срутила и изхвърлила костите на загиналия. Така Менг успяла да погребе любимия си.

2. Маратонът
Популярният лекоатлетически маратон „Великата стена“, който се провежда всяка година, е един от най-трудните за преодоляване в света – по 42-километровото трасе, което включва и Великата стена, атлетите трябва да преодолеят 5 164 стъпала, черни чакълени пътища, обработваеми земи, оризови ниви и т.н.

3. Културната революция
По време на Културната революция в Китай (1966-1976) Великата стена губи много от тухлите си, тъй като не достигал материал за строителството на новия комунистически свят, замислен от лидера Мао. Щетите, нанесени тогава все още могат да бъдат забелязани на много места по стената.

4. Туристите
Повече от 10 милиона души всяка година посещават Великата китайска стена. С прекрасната гледка, която се разкрива и сравнителната близост до Пекин, не случайно най-известният участък от стената е Бадалинг. Освен туристите, около 300 държавни глави също имат снимка за спомен точно от това място.

5. Разруха
В резултат на силната ерозия и на човешката дейност, Китайската стена е сериозно заплашена от разруха. Според учените, ако не се предприемат мерки, северозападните участъци на стената могат да се сринат до 20 години. От построяването на стената през III в. пр. н. е. досега от стената са унищожени цели 30%.

6. Дължината
Според последните измервания на Държавното картографско управление на Китай Великата китайска стена е дълга точно 8851,8 км. Ако бъдат включени и отделните липсващи участъци обаче, тя нараства до над 21 хиляди километра. Между другото, обиколката на екватора е 40 хиляди км.

7. Гробище
Великата китайска стена е известна и като най-дългото гробище в света. Стената е строена от два милиона души, което тогава представлявало една пета от цялото население на Китай. Сред тях били хора от най-различни съсловия – роби, селяни, войници. През годините археолозите са открили повече от един милион човешки останки, погребани под зидовете на стената.

8. Династия Мин
Сегашния си вид стената получава благодарение на династия Мин (1368-1644 г.). Именно тогава в страната се реализират огромни строителни проекти, сред което е и възстановяването на Великата стена. В този период започва използването на тухлени и каменни блокове, което прави градежите значително по-стабилни.

9. Оризова каша
Династията Цин (221-206 г. пр.н.е.) също допринася много за създаването на Великата китайска стена. Всъщност точно те свързват вече изградените участъци от стената в едно цяло. Интересното е, че те правели това с помощта на смес от лепкава оризова каша и влажна вар. Учудващо, но тази смес правела стените много твърди и устойчиви.

10. Космоса
Противно на популярното схващане, Великата китайска стена не може да се види от Луната с невъоръжено око. От НАСА твърдят, че тя може да бъде видяна от земната орбита, но при идеални условия.

предишна статияЕто къде се крие еликсирът за вечната младост
следваща статияКласация показва кое е най-доброто ергенско леговище