Начало Свят Японска суперкола счупи рекорда за ускорение

Японска суперкола счупи рекорда за ускорение

1219

Хиперколата Owl на японската компания Aspark, която претендира за званието „най-бърз сериен автомобил на планетата”, успя да развие 100 км/ч от място за 1,921 секунди, пише Automedia. Това стана на полигон в префектура Тотиги, съощава изданието Cliccar.

По този начин Owl подобри постиженията на най-бързата кола на „Нюрбургринг” – електрическата Nio EP с 1360 к.с. (2,7 секунди) и на разполагащия с 850 к.с. Dodge Challenger SRT Demon (2,3 секунди).

Работата по създаването на Owl стартира през 2014 г., като с проекта се заемат няколко бивши служители на рекламна агенция. Премиерата на прототипа се състоя по време на автосалона във Франкфурт през есента на миналата година.

Главната особеност на японския автомобил, показан в Германия, беше височината му – само 99 см. Той се задвижва от два електромотора със сумарна мощност 435 к.с. и 764 Нм. Тестовият прототип обаче е много по-мощен, тъй като развива над 1000 к.с. Теглото на колата е 850 кг., а моторите се запранват не само от акумулатори, но и от суперкондензатори, помагащи ускорението.

Фирмата Apark ще пусне само 50 бройки от хиперкората си. Цената на всяка една от тях е 465 000 щатски долара.

предишна статияГодината на жълтото куче е чудесно време за драстична промяна в начина на живот
следваща статияСКАНДАЛ В САЩ: Любовницата на Доналд Тръмп проговори за изневерите му към Мелания