Yandex.Phone

Руската компания „Яндекс“ представи смартфон с гласов асистент, предаде репортер на РИА „Новости“ от презентацията.

Компанията, която стои зад най-широко използваната търсачка в Русия и бившия съветски регион, напоследък се диверсифицира, за да защити пазарния си дял в Google, като създаде популярни телефонни приложения, например за поръчване на такси или храна.

Новият смартфон, наречен „Yandex.Phone“, ще бъде пуснат в продажба в четвъртък в Русия, а също и онлайн. Тя ще струва 17 990 рубли (около 250 евро) и ще работи със системата Android.

Докато дизайнът е създаден от „Яндекс“, телефонът е произведен в Китай. Различните апликации за плащане, музика, карти, такси и храна на „Яндекс“ са предварително инсталирани на телефона, които също ще използват интелигентен високоговорител, наречен „Алиса“, който е подобен на „Алекса“ на Amazon.

Това е първият в света смартфон, при който гласовият асистент не е просто отделно приложение, а вградена функция. Както обясняват от компанията, тази екстра може да бъде извикана откъдето искате: от домашния екран, от видеоплеър, от игра или с помощта на каквото и да е приложение.

„Ние изградихме Yandex.Phone, за да предложим на руските потребители смартфон, който е оборудван с всички локализирани инструменти, които помагат на потребителите да навигират по-добре ежедневните си практики – заяви официалният представител на „Яндекс“ Фьодор Йежов в съобщение за пресата – В рамките на смартфона приложенията на „Яндекс“ са представени под формата на екосистема с „Алиса“ в центъра й. Не е необходимо да се отварят отделни приложения за решаване на задачи – просто попитайте „Алиса“.

Телефонът е сигнал за основна фаза в развитието на „Яндекс“ и е проектиран да съперничи на гиганти като Apple, Samsung и Huawei.

Комуникационната новост работи с Android 8.1, оборудвана е с двойна камера, 8-ядрен процесор Snapdragon 630, екран с диагонал 5,65 инча и резолюция 2160 на 1080.

С помощта на скенера за пръстови отпечатъци можете да отключите телефона с едно натискане и за безконтактно плащане на покупки има технология NFC. Аудио чип Qualcomm Aqstic осигурява звук в игри, видеоклипове и докато слушате музика

предишна статияПисмо на Айнщайн с критика към религията бе продадено за 2,8 млн. долара
следваща статияШон Пен започва снимки на документален филм за Джамал Хашоги