Начало Водещи Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

89
Коледа

В християнския свят се отбелязва един от най-големите църковни празници – Рождество Христово или Коледа. Този ден е свързан с рождението на Исус Христос.

Според религиозните вярвания идването на Христос на земята представлява началото на новата ера в историята на човечеството. В нощта на Рождество младенеца е почетен от трима източни мъдреци, които бяха привлечени от изгряваща на небето звезда, която светеше по-силно и по-ярко от всички останали.

Според Евангелието, Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на Рождество в небето свети необикновена светлина, а ангел възвестява, че светът е приветствал Спасителя. Първите, които се кланят на Бога-Син, са пастирите от Витлеем, последвани от трима източни царе, приведени на мястото от греящата над небето звезда. В съответствие с обичаите на това време, царете даряват злато, ливан и смирна.

Според повечето историци, първото празнуване на Рождество Христово е състояло в Рим през 336 г. сл. Хр. Наименованието Коледа произлиза от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата „календе“).

Тези събития слагат началото на празника, който днес наричаме Коледа.

В България празникът започва още на предния вечер – Бъдни вечер. Коледари тръгват по улиците, поставят следи на вратите и пеят „Бог се роди, Коледо“.

На Рождество Христово забраната за ядене се отмества и обядът е обилен и много разно

предишна статияВремето на Коледа: Слънчево с температури до 19 градуса
следваща статияРусия изпитва остър недостиг на работна ръка – търсят се 4,8 млн. работници