Начало Водещи Русия изпитва остър недостиг на работна ръка – търсят се 4,8 млн....

Русия изпитва остър недостиг на работна ръка – търсят се 4,8 млн. работници

99
Москва, карантина, блокада

През тази година Русия изпитва недостиг от около 4,8 милиона работници, като ситуацията с работната ръка ще продължи и през 2024 година, съобщава руският вестник „Известия“, цитиран от Ройтерс.

Вестникът се позовава на експерти и изследвания на Института по икономика към Руската академия на науките (РАН).

По думите на председателката на Централната банка Елвира Набиулина, дефицитът на работна сила в Русия води до сериозен недостиг и застрашава икономическия растеж, докато Москва насочва фискални и физически ресурси към армията, коментира Ройтерс.

Повече от стотици хиляди руснаци напуснаха страната след началото на специалната военна операция, която Кремъл организира в Украйна, през февруари 2022 година, включително и висококвалифицирани специалисти в сферата на ИТ.

Тези, които напуснаха, не бяха съгласни с войната или се страхуваха, че може да бъдат призовани да участват в нея.

Оттогава отливът се засили още повече, след като президентът Владимир Путин обяви частична военна мобилизация на около 300 000 новобранци през септември 2022 година, въпреки че заяви, че не вижда нужда от нова вълна на мобилизация, според осведомителната агенция.

Според изследването на Николай Ахапкин, цитиран от „Известия“, недостигът на работна ръка значително се увеличи през 2022 и 2023 година, като особено търсени са шофьорите и работниците в търговски обекти.

Официални данни, цитирани от вестника, показват, че броят на свободните работни места спрямо общата работна сила се е увеличил до 6,8% през средата на 2023 година, в сравнение с 5,8% година по-рано.

„Ако разгледаме данните, предоставени от „Росстат“, към работната сила като цяло, може да се прогнозира, че недостигът на работници през 2023 година ще наброява 4,8 милиона души“, цитира вестникът изследването.

Според министъра на труда Антон Котяков, остър недостиг на работна ръка се усеща в производството, строителството и транспорта, което принуждава компаниите да увеличават заплата с цел привличане на служители, отбелязва „Известия“.

Вестникът цитира и Татяна Захарова от Икономически университет „Г. В. Плеханов“, според която недостигът на работна ръка вероятно ще се запази и през следващата година, като свободните работни места за работници в производствени предприятия, инженери, лекари, учители и други професии ще бъдат трудно запълнени.

Сред причините за недостига на работна ръка тя посочва лошата демографска ситуация и „миграцията на населението“.

предишна статияЧестито Рождество Христово!
следваща статияПрезидентът и премиерът отправиха послания за Коледа