Начало Водещи Хойт Браян Ий: Сърбия да избере на кой стол ще седи

Хойт Браян Ий: Сърбия да избере на кой стол ще седи

1626
Сърбия

Сърбия трябва да вземе решение на кой стол ще седи. Това каза заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Браян Ий пред регионалната телевизия Н1.

“Властите в Белград са длъжни да докажат още по-ясно на партньорите си от Европейския съюз /ЕС/, че те се движат на сто процента към членство в европейското семейство и че ще изпълнят необходимите реформи по възможно най-бърз начин“, каза още американският дипломат.

„Ние се смятаме за партньори и приятели на Сърбия, а истинските приятели и партньори не са тези, които говорят това, което искате да чуете, а това, което трябва да чуете“, подчерта Хойт Браян Ий. Според него „САЩ вярват в значимата роля на Сърбия за стабилността на региона и по-специално за сътрудничеството между Хърватия и Сърбия“. „Тези отношения трябва да се променят тази година.

Според мен Хърватия и Сърбия осъзнават колко е важно да бъдат решени двустранните отношения… Имаше политическа воля за това, но се стигна до застой и имаше както добри и лоши моменти в това отношения.

Има шансове тази година да се стигне до напредък по този въпрос“, каза още американският дипломат и подчерта: В ЕС има желание за прием на нови членове, ако тези държави са готови за реформи.

Сърбия и останалите страни, които искат да влязат в ЕС ще се присъединят по-бързо в зависимост от извършения от тях напредък към ЕС“.

По отношение на НАТО Хойт Браян Ий подчерта, че Северноатлантическият пакт води политика на отворени врати и никого няма да натиска за членство.

„Онези държави, които изпълняват условията за членство са добре дошли в пакта… Има държани от региона, които се надяват на членство, не е лесно да бъдат изпълнени всички условия, но ако са готови на жертви, тежки решения по отношение на отбраната, но и при изпълнението на демократичните стандарти, зачитането на свободата и законността, тези държави имат право на избор и нито една държава няма право да наложи вето, включително и Русия“, каза още в заключение Хойт Браян Ий.

предишна статияДенят за една от зодиите ще бъде тежък, друга очаква добра новина
следваща статияПравославната църква празнува днес Богоявление