смартфони

Смартфоните станаха по-важни за нас в ежедневието ни, отколкото съседите, колегите, съквартирантите и учителите, показва изследване.

Само семейството, приятелите и домашните любимци се класират по-високо по отношение на важността, разкриха психолози от университета „Трент“ в Нотингам и от университета във Вюрцбург, Германия.

Изследователите са анкетирали 1 156 мъже и жени на възраст между 15 и 83 години, които е трябвало да отговорят онлайн на въпроса колко са важни и близки за тях както хора, така и мобилните устройства. Резултатите от анкетата разкриват, че родителите и децата са най-важните за нас, а учителите са в дъното на списъка.

Астрид Каролус, един от съавторите на изследването, заявява, че телефоните са станали „психологически значими“ обекти.

„Те придружават своите потребители през целия ден, винаги готови да изпълняват задачи като комуникация с приятели и семейство, например – каза тя – За своя собственик смартфонът не е просто техническо оборудване, а по-скоро дигитален приятел и спътник. Тъй като медията изглежда комуникира с нас, ние несъзнателно реагираме по начин, по който реагираме, сякаш е човешко същество.“

Нейният екип казва, че мобилните телефони стават нашите постоянни спътници, като 65% от британските собственици на възраст под 35 години посягат към тях в рамките на пет минути от събуждането си и прекарват почти три часа на ден, като ги използват.

„В света на нашите предци социалните взаимодействия и обработката на информацията са били от съществено значение за оцеляването – казва ученият – В контраст със света на нашите предци, в който онези, които изпращат социални знаци, са истински хора, днешните електронни устройства изпращат подобни сигнали, като разговарят с нас.“

Д-р Каролус споделя, че изследванията показват, че човек се адаптира към технологиите, за да оцелее в съвременната епоха.

предишна статияМощно изригване на вулкан на индонезийския остров Сулавеси
следваща статияПо-малко сняг, повече студ днес