Индонезия, вулкан

Мощно изригване на вулкана Сопутан бе регистрирано в неделя в северната част на индонезийския остров Сулавеси, съобщават от новинарския портал „Детик“, позовавайки се на геологическата агенция към Министерството на енергетиката и минералните ресурси на страната.

„Стълбът изхвърлена пепел надхвърля 7,5 км, продължителността бе около 30 минути“, се казва в доклада.

На местните хора е забранено да се приближават до планината в радиус от 4 километра. Освен това властите предупреждават за възможността от потоци лава.

Сопутан е един от най-големите активни вулкани в Сулавеси. Височината му е 1784 м. Последният път, когато бе регистрирано изригване, бе в началото на октомври, почти веднага след опустошителното земетресение на остров Сулавеси, в резултат на което загинаха повече от 2 200 души, а няколко хиляди местни жители изчезнаха безследно.

Най-големият индонезийски архипелаг в света, състоящ се от 18 хиляди острова, се намира в т.н. Тихоокеански огнен пръстен, затова тектонически катаклизми се срещат тук средно по 5-6 пъти на ден. Общо има над 500 вулкана, от които 127 са активни. За най-активен се счита вулкана Мерапи (2891 метра), който се намира на най-гъсто населения остров в света Ява.

предишна статияПишман крадец заседна във вентилационна тръба
следваща статияХаресваме смартфоните си повече от колегите си