Хакерска атака Ирландия

Хакерска атака блокира здравната служба на Ирландия, системата е била поразена от вирус, който криптира файлове. След това обикновенно бива поискван откуп за връщане на информацията, за това съобщава ББС.

Изпълнителният орган на здравната служба (HSE) заяви, че е взел предпазните мерки като изключи своите системи, за да ги защити допълнително и да му позволи да оцени ситуацията.

Ирландският телевизионен оператор RTÉ заяви, че болницата Ротонда в Дъблин е отменила повечето посещения на амбулаторни пациенти в петък.

Хакерска атака Ирландия

Всички гинекологични консултации са отменени.

От клиниката обявиха, че всички амбулаторни посещения се отменят, освен ако бъдещите майки не са бременни в 36 седмица или по-късно.

HSE се извини на пациентите и обществеността и заяви, че ще даде допълнителна информация, когато има яснота.

Компютърните вируси, които заплашват да изтрият вашите файлове, освен ако не платите откуп, са известни като ransomware (рансъмуер).

Подобно на други компютърни вируси, той обикновено намира пътя си към устройство, като използва дупка в сигурността в уязвим софтуер или като подмами някого да го инсталира.

HSE заяви, че ваксинациите срещу Covid-19 ще продължат както обикновено.

Неговият главен изпълнителен директор Пол Рийд заяви че се предприемат всички действия за овладяване на усъвършенствана хакерска атака с рансъмуер.

Той каза, че кибератаката оказва влияние върху всички национални и местни системи, участващи във всички основни услуги.

предишна статияЯгодите намаляват риска от рак и инсулт
следваща статияДнес ще преобладава слънчевото време