Хакерска атака Ирландия

Адвокатска кантора, използвана от звезди от А-отбора, между които Род Стюарт, Лил Наш, Мадона, Елтън Джон и Робърт Де Ниро, е била хакната, съобщи Би Би Си.

Уебсайтът на „Grubman Shire Meiselas & Sacks“ е разбит и хакерите твърдят, че имат 756 гигабайта данни, между които договори и лични имейли. Те са обявили снимка на документ, за която се твърди, че е сключен договор с Мадона, и са поискали откуп за нея, твърди Би Би Си.

Адвокатската кантора в Ню Йорк казва, че е уведомила клиентите си и работи с експерти по киберсигурност.

Не е известно каква сума искат хакерите и дали адвокатската кантора води преговори с тях.

Компанията заяви в изявление за пресата: „Можем да потвърдим, че сме жертва на кибератака. Уведомили сме нашите клиенти и служители. Наехме световноизвестни експерти, специализирани в тази област, и работим денонощно за разрешаване на въпроса.“

Хакерите са публикували клиентски списък от папки с откраднати данни на над 200 високопоставени лица и компании. Публикуването на извадка от откраднати данни често се прави като начин да се докаже успешния пробив и да се окаже натиск върху жертвата за плащане на откуп.

Сред хакнатите музиканти са сър Елтън Джон, Барбра Стрейзанд, Род Стюарт, Лейди Гага, Лил Наш X, „Дъ Уикенд“, Мадона, U2 и Дрейк.

Други споменати клиенти, съществуващи в този списък, са Андрю Лойд Уебър, Приянка Чопра, Робърт де Ниро, София Вергара, Леброн Джеймс, Майк Тайсън и др.

Хакерите, обявили се като REvil или Sodinokibi, по-рано нападнаха чуждестранната компания за обмен на валута „Travelex“ със зловреден софтуер през януари.

Ransomware е един от най-големите проблеми за киберсигурността и е злонамерен тип софтуер, който криптира данни, докато не бъде платен откуп, обикновено в непроследима криптовалута биткойн.

Компанията за киберсигурност „Emsisoft“ съобщи, че хакерите са публикували онлайн снимки на договор за световното турне на Мадона 2019-20 с подписи на служител и на концертната компания „Live Nation“.

„Компаниите в тази ситуация нямат кой знае какви опции“, каза Брет Калоу, анализатор на заплахи в „Emsisoft“. „Неплащането на откупа ще доведе до публикуването на информацията; плащането просто ще спечели „розово“ обещание от престъпниците, че откраднатите данни ще бъдат изтрити“.

„Тези инциденти стават все по-често срещани и засягат все повече хора. А инцидентите с участието на адвокатски кантори са още по-обезпокоителни поради чувствителността на данните, с които разполагат“, каза Калоу.

предишна статияДен за сбъдване на мечти за една от зодиите, друга ще се сблъска с неприятности
следваща статияНорвегия спасява икономиката си с 38 млрд. евро