Начало Водещи Франция и Полша влизат в нов локдаун

Франция и Полша влизат в нов локдаун

1066
франция

Франция и Полша отново въведоха частичен локдаун, тъй като двете страни се борят с рязкото нарастване на инфекциите в Covid през последните седмици. Съобщава BBC.

Около 21 милиона души в 16 области на Франция, включително столицата Париж, са обхванати от нови ограничения, тъй като страната се страхува от трета вълна.

В Полша магазините, хотелите, културните и спортни съоръжения са затворени в цялата страна за три седмици. Страната има най-високите нови нива на случаите на Covid от ноември насам.

Случаите на коронавирус също се увеличават в Германия, като канцлерът Ангела Меркел предупреждава, че е твърде вероятно страната да приложи „аварийна спирачка“ и да наложи отново мерки за блокиране.

Разпространението на ваксината в Европейския съюз е възпрепятствано от забавени доставки, както и спирането в няколко страни на употребата на ваксината Oxford-AstraZeneca Covid-19, поради опасения от възможни странични ефекти.

Какво е положението във Франция и Полша?

Във Франция частичното блокиране влезе в сила от полунощ в петък.

Влаковете, които тръгват от Париж за части от страната, където не се прилагат ограничения за заключване, като Бретан и Лион, са били напълно резервирани часове преди мерките да влязат в сила.

Съобщава се за задръствания по няколко пътища, предизвикани от хора напускащи столицата.

Новите ограничения не са толкова строги, колкото предишното заключване, тъй като хората ще имат право да спортуват на открито.

Несъщественият бизнес е затворен, но училищата остават отворени, заедно с фризьорските салони( ако спазват „определен санитарен протокол“).

Франция е отчела повече от 4,2 милиона инфекции от началото на пандемията, с близо 92 000 смъртни случая, свързани с Covid, според данните, събрани от американския университет „Джон Хопкинс“.

В Полша триседмичното блокиране започва в събота.

По-рано полските здравни служители предупредиха, че националните ограничения са необходими поради широко разпространения британски вариант на Covid-19 в страната. Сега британския щам представлява повече от 60% от инфекциите.

Полша е имала повече от два милиона потвърдени инфекции и близо 49 000 смъртни случая, според Джон Хопкинс.

Германия заяви в петък, че сега класифицира съседна Полша като високорискова. Това означава, че от неделя всеки, който преминава границата от Полша, трябва да предостави отрицателен тест за коронавирус.

Какво е най-новото за ваксината AstraZeneca?

Въпреки уверенията на европейския регулаторен орган по лекарствата, че ваксината AstraZeneca е безопасна и ефективна, някои страни все още не са склонни да възобновят кампаниите си за ваксиниране.

Здравният орган на Финландия обяви пауза в използването на ваксината, която ще продължи поне една седмица.

Междувременно Швеция, Дания и Норвегия заявиха в петък, че имат нужда от повече време, за да определят дали трябва да възобновят ваксинациите срещу AstraZeneca.

Германия, Италия, Франция, Испания и Холандия са сред страните, които подновиха своите кампании за ваксиниране с ваксината на  AstraZeneca.

Здравните власти във Франция препоръчват ваксината да се предлага само на хора на възраст над 55 години.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) направи преглед на въздействията, след като 13 европейски държави спряха употребата на ваксината поради опасения от образуване на кръвни съсиреци.

Европейската агенция по лекарствата се произнесе за ваксината на AstraZeneca и я определи като безопасна.

Световната здравна организация (СЗО) призова страните да продължат да използват ваксината AstraZeneca.

„Наличните данни не предполагат някакво общо увеличение на условията на съсирване като дълбока венозна тромбоза или белодробна емболия след прилагане на ваксини Covid-19“, се казва в изявление на Глобалния консултативен комитет на СЗО за безопасност на ваксините.

Други европейски лидери се стремят да успокоят гражданите, че ваксинирането с Оксфорд-АстраЗенека е безопасно.

73-годишният министър-председател на Италия Марио Драги заяви, че с радост ще получи ваксината, но „все още не е направил резервация“.

Неговият френски колега, 55-годишният Жан Кастекс, получи доза AstraZeneca в петък.

Източник BBC.

предишна статияЗа една от зодиите денят ще бъде успешен във всяко едно отношение
следваща статияОлимпиада в Токио ще има, но без фенове от чужбина