Начало Водещи „Франс прес“: Смартфонът – двуострият меч на тероризма

„Франс прес“: Смартфонът – двуострият меч на тероризма

1248
смартфон

Като оставим настрана бомби и оръжия, смартфонът може да бъде мощно оръжие в ръцете на терорист – но той може да предостави и на разузнавателни служби инструментите, с които да ги проследят.

Преди три години денят на нападенията в Париж от 13 ноември 2015 г. остава един от най-известните примери за мащабно нападение, което не би могло да бъде планирано без телефони.

Въоръжените групи и бомбаджии на „Ислямска държава“ (ИД), които удариха концертната зала Батаклан и други места в нощния живот на Париж, ги използваха широко, за да координират касапницата, каза бивш френски служител за борба с тероризма, говорейки при условие на анонимност.

Точно преди да влязат в Батаклан, където те избиха 90 души, нападателите са изпратили текстово съобщение до съучастници в Белгия: „Ние вървим напред. Започна се.“

Но ако смартфоните са били коз за джихадистите, употребата им от екстремистите в света е започнала далеч преди атаките в Париж.

„От 2003 г. в Ирак домашните бомби започнаха да се задействат от изпращането на SMS, когато американските конвои минавали покрай взривното устройство. Това беше установено и след това многократно беше използвано от „Ал Кайда““, каза бившият служител на АФП.

Тези дни криптирани приложения като Telegrdm, Wire и WhatsApp могат да помогнат на джихадистите да комуникират, като избягват полицейското проследяване – или поне усложняват усилията им да декодират техните послания.

В продължение на няколко години ИД е публикувала онлайн уроци на няколко езика, обясняващи на джихадистите как да изберат най-добрия софтуер, за да избегнат засичането на бойците си във военни зони.

За новонаетите в развиващите се страни, където смартфоните са по-разпространени от компютрите, все още съществуват различни стратегии.

„Телефоните вече не са телефони – те са компютри“, каза Лоран Хеслаут, директор на стратегиите за сигурност в Symantec, група за сигурност.

„Те са много по-силни от това, което имахме на нашите бюра преди 10 години“, добави той.

„Те имат по-голяма изчислителна мощ, повече възможности за памет и свързване. Те са много мощни инструменти, когато става въпрос за общуване.“

Това също е направило много по-лесно за джихадистките групи да наемат нови членове.

Смартфоните „дават възможност на хората достъп до пропаганда“ с едно движение по екрана, каза пенсионираният служител.

„Преди трийсет години момчетата обменяха видео касети, а след това минаха на CD-та. Сега това става онлайн и може да бъде погледнато по всяко време.“

За създателите на пропаганда видеоклиповете с атаки могат да бъдат заснети и качени в миг.

„Можете да заснемате атаки, да поемате отговорност, да използвате (телефон), за да правите снимки и да филмирата информация от наблюдение“, каза бившият служител.

Обратната страна на телефона

Но смартфонът може да бъде и причина за провала на екстремистите, както и най-добрия им актив.

Разузнавателните агенции са се развили по-добре при използването на телефони за идентифициране на заподозрените, шпионирането им – а при засичане – да изтеглят данни за използване като доказателство в съда.

Това на свой ред поставя трудни въпроси за технологичните гиганти, които обещават поверителността на потребителите си.

Най-известното в тази посока е, че Apple е изправен пред съдебно разследване с ФБР, след като агентите поискаха достъп до данните на нападателите, които убиха 14 души в Сан Бернардино, Калифорния, през декември 2015 г.

Следователите оставиха случая, след като намериха начин да влязат в телефоните без помощта на Apple, което показва, че помощта за органите да получат достъп до телефона би създала опасен прецедент.

Навсякъде правителствата използват подробно данните за телефона, за да набележат заподозрени екстремисти.

Френската военна намеса в Мали, стартирала през 2013 г., след като джихадистите превзеха северната половина на страната, започна с въздушни удари, чиито цели бяха избрани на базата на телефонни данни, каза бившият френски служител.

„Днес всички въздушни удари се фокусират върху телефоните“, добави той.

„Дори ако продължавате да сменяте SIM-картата, телефонът има собствена идентичност и след като бъде открит, може да продължи да се проследява.“

И когато става дума за полицейски разследвания, смартфоните понякога предоставят повече информация, отколкото техните собственици.

Те биха могли да позволят на следователите да тръгнат по информационна пътека, да приберат други членове от мрежата на заподозрените и да проследяват спящите клетки, добави той.

„Смартфоните ви правят мишена“, каза експертът.

„Поради това джихадистките лидери се научиха да се държат далеч от тях. През последните няколко години имаше забележително завръщане към използването на хора като пратеници“, добави той.

предишна статияХристо Иванов: Борисов се сваля сам
следваща статияКейти Пери е най-скъпо платената певица