Хорст Зеехофер, Бавария, избори, Германия
на снимката: вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер

Трите партии от крехката коалиция, която е начело с федералния канцлер Ангела Меркел, са изправени пред следизборен дебат в Бавария.

Християнсоциалният съюз (ХСС) от консервативния блок реализира 10-процентов спад в резултата в родната си провинция в сравнени ес изборите отпреди пет години. И най-слабо представяне в десетилетната си история на управление с мнозинство в ландтага на арпийска Бавария.

Другия коалиционен партньор във федерален план – лявоцентристката Социалдемократическа партия на Германия (СДПГ) падна под 10%, с което намали двойно получената за нея подкрепа.

Най-големият победител са Зелените, които успяха да се доберат до второто място с 18%. Но има и триумфиращ участник във вота – крайнодясната Алтернатива за германия (АзГ) влезе в ландтага с 10-процента подкрепа от гласоподавателите.

В. „Зюддойче цайтунг“ коментира резултатите, че коалицията на Меркел е изправена пред „битка за оцеляване“, след д9раматичната загуба на „т. нар. народни партии“.

„Шпигел онлайн“ коментира, че въпреки че „епи;ентърът на политическото земетресиние е в Бавария … приливната вълна може да помете федералното правителство“.

Наказателните резултати за ХСС и СДПГ бяха широко разглеждани като отхвърляне на продължаващите месеци грозни боричкания, най-вече за имиграцията, между партиите в неспокойната ляво-дясна „голяма коалиция“ на Меркел.

Вътрешният министър от ХСС Хорст Зеехофер остро критикува Меркел и СДПГ по трудовоправни спорове за по-либералната им позиция по въпросите на имиграцията, което неведнъж доведе крехкия съюз до ръба на колапса.

Битките през лятото, насочени към осигуряване на германските граници срещу търсещите убежище, разконцентрираха четвъртия кабинет на Меркел, за сформирането на който беше необходима половин година след неубедителните избори през септември 2017 г.

Кънтящ шамар

В понеделник всички основни партии трябваше да обсъдят получените резултати, което ще стане преди провеждането на други избори в провинция Хесен, дом на финансовия център Франкфурт, след две седмици.

Последствията са от решаващо значение за Меркел, която след власт от 13 години отново се кандидатира за партиен ръководител на Християндемократическия съюз (ХДС) през декември.

Според „Зюддойче цайтунг“ след като е отбелязан нов етап в упадъка на основните партии в Германия, коалицията вече е пред сериозен избор: връщане към „здравия разум или нови избори“.

Резултатът от изборите в Бавария разтърси старата увереност на ХСС, която е ръководила почти самостоятелно от 60-те години на миналия век в провинцията, известна с приказните си замъци, Октоберфест и разпятия по стените на класната стая.

Сега трябва трябва да се напъват за привличане на коалиционни съюзници и да се ориентира към консервативните Свободни избиратели, които спечелиха 11%.

Провинциалният премиер Маркус Зьодер, 51-годишен, призна, че резултатът е „болезнен“, а Зеехофер каза, че „не беше хубав ден за нас“, настоявайки той да остане министър на вътрешните работи в Берлин.

Генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че „горчивите“ загуби трябва да послужат като предупреждение за ХДС преди изборите в Хесен на 28 октомври, където съюзникът на Меркел Фолкер Буфие ще се бори, за да остане премиер.

Заместник-ръководителят на СДПГ Ралф Щегнер, заяви пред Phoenix TV , че „гражданите са нанесли кънтящ шамар“ на управляващите партии и че ако не се променят, „голямата коалиция няма да продължи много дълго“.

Междувременно Алис Вайдел от АзГ заяви, че правителството на Меркел „не е голяма коалиция, а мини коалиция“ и поиска тя да „разчисти пътя за нови избори“.

Сърце, а не омраза

АзГ е във възход след масовия приток на мигранти в Германия през 2015 г., при който ХСС втвърди своята популярна марка на политика от бирариите с все по-агресивни позиции срещу имиграцията и политика на право и ред.

Резултатите от вота показаха, че тактиката не е била успешна: Баварските гласоподаватели, които са най-загрижени за имиграцията, избраха АзГ, а онези, отблъснати от суровия нов тон, отидоха към Зелените, чието мото е „сърцето, а не омразата“.

Партията стана най-силната в столицата на Мюнхен, където празнуващите лидери на Зелените Лудвиг Хартман и националният съпредседател Роберт Хабек празнуваха в неделя с обиколка на тълпата в море от ликуващи поддръжници.

Провинциалните избори отразиха настроените в Германия, в което подкрепата за съюза ХДС/ХСС спадна до най-ниското ниво от 26%, според проучване на Емдид за в. „Билд ам Зонтаг“.

На второ място, на територията на цяла Германия, са СДПГ и Зелените,рамо до рамо с по 17 процента, с малка преднина пред Алтернатива за Германия

предишна статияАПИ: Ремонтът на „Витиня”, възможни са задръствания
следваща статияКенгуру преби австралийско семейство