Начало Анализ „Франс прес“: Висш пост за „чудовището“ на Юнкер предизвика врява

„Франс прес“: Висш пост за „чудовището“ на Юнкер предизвика врява

1128
Мартин Зелмайр

Когато президентът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви в последната минута на пресконференция, че най-висшият му помощник се издига, първоначално това не предизвика голямо вълнение извън т. нар. „брюкселски балон“.

Но издигането на Мартин Зелмайр на позицията на главен държавен служител на комисията, чийто персонал е 30 000 души, сега предизвика кавги, в които се чуват и обвинения за връзкарство и липса на прозрачност.

Противоречията около Зелмайр, бивш германски адвокат, наричан „чудовището“ за своя напорист стил, дори може да блокират реформите в ЕС след Брекзит и да налеят масло в огъня на евроскептичните партии, казват дипломати и анализатори.

„Това е лош знак“, каза пред АФП Себастиен Маяр, шеф на института „Жак Делор“, мозъчен тръст,кръстен на легендарния французин, който беше начело на Еврокомисията от 1985 до 1995 г.

Царуването на бившия премиер на Люксембург отива към края си и той каза, че се оттегля догодина, а издигането на Зелмайр показва, че хората вече се надпреварват за постове, каза Маяр. „Зелмайргейт“ застрашава комисията с разцепление, точно когато ЕС се надява че френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел могат да наложат реформите.

„Навлизаме във финалния кръг твърде рано в момент, когато трябва да продължат действията и издигането на предложения“, заяви висш дипломат от водеща страна в ЕС.

Опустошително

Скандалът се концентрира върху определяното от критиците като издигане в последния момент на 47-годишния Зелмайр, бившият шеф на кабинета на Юнкер, на 21 февруари.

Юнкер даде пресконференция с по-малко от един час предизвестие, за да назове Зелмайр за нов генерален секретар на комисията, която е изпълнителната власт на ЕС.

Но по-късно стана известно, че Зелмайр, контролиращия достъпа до Юнкер и дясна ръка през последните четири години, по-рано сутринта първо е бил определен за заместник-генерален секретар, след като кандидатствал с друг кандидат за поста.

Минути по-късно действащият генерален секретар, холандецът Александер Италианер, подаде оставка и Юнкер на практика представи пред еврокомисарите станалото като приключена работа, като само двама от еврокомисарите са били предупредени за случващото се, казаха източници на АФП.

Кавгата набра сила като френският журналист ветеран Жан Катромер оглави нещо, приличащо на въстание, в иначе известната с добри обноски зала за пресконференции на Еврокомисията.

Омбудсманъгт на ЕС сега потвърди, че е получил две оплаквания по въпроса и ги анализира.

Аферата се превърна в шанс за отмъщение на мнозината врагове на Зелмайр, които той си е създал със стила си на работа „не взимам пленници“ и репутацията си на майстор на тъмните изкуства в политическите игри.

Ги Верхофстад, координатор по Брекзит в Европарламентът, предупреди, че Еврокомисията на Юнкер може да се сблъска със същата съдба като тази на Жак Сантер през 1999 г., който се оттегли поради корупционен скандал.

Софи ин’т Велд, водеш либерален член на Европарламента, добави за Зелмайргейт, че „във времена, когато общественото доверие в ЕС е ниско, това е опустошително“.

Распутин

Във Великобритания също има известна доза задоволство от страданията на другите, доколкото широки кръгове обвиняват Зелмайр за изтичането в публичното пространство на деликатни детайли относно слабата позиция на премиера тереза Мей на преговорите за Брекзит.

Британската преса навремето го нарече „Распутин“ по аналогия с влиятелния, но луд монах, близък до руския царски двор в началото на ХХ век, и „Звярът на Берлемон“ по името на главната квартира на ЕС от 60-те години на миналия век.

Самият Юнкер наричаше Зелмайр свое „чудовище“, въпреки че това се дължеше на капацитета на германеца да работи упорито и усилено.

Сега през април евродепутатите ще гласуват по назначението на Зелмайр, след комисията за бюджетен контрол на Европарламента провери неговото издигане.

Но вероятно всеки намек за опит за изместването на Зелмайр ще бъде блокиран от Европейската народна партия, дясноцентристката група, която е най-голямата в Европарламента, сред чиито членове са Юнкер и Меркел.

„Това е чисто политическо решение“, каза член на ЕНП пред АФП при условие за анонимност.

Страните членки на ЕС също така не желаят да се намесват в скандала, който се вихри в лошо време.

предишна статияДобри новини за две от зодиите в неделя, други ги очакват изпитания
следваща статияАстронавтите са подложени на по-голямо облъчване отколкото се смяташе досега