Начало Водещи Филмовите критици обявиха най-добрите филми за 2018 година (ВИДЕО)

Филмовите критици обявиха най-добрите филми за 2018 година (ВИДЕО)

1252
кино

Националното сдружение на филмовите критици (NSFC) на Съединените щати, обяви своя списък с най-добрите филми и актьори от изминалата година.

Професионалната асоциация, в която участват няколко десетки водещи американски филмови експерти, определи филма „Ездачът“ (The Rider) на китайския режисьор Chloe Zhao за най-добър филм на годината. Премиерата на лентата беше през май 2017 година на филмовия фестивал в Кан. Въпреки това, той излезе в САЩ година по-късно и затова критиците го включиха в класацията за изминалата година. Филмът разказва за млад американски каубой и родео ездач, който е принуден да напусне кариерата си след сериозна травма на главата.

 

На второ място в списъка на най-добрите филми на годината, членовете на NSFC поставиха черно-бяла драма от мексиканския режисьор Алфонсо Куарон „Рома“ (Roma). Лентата пресъздава драматичната история на обикновеното мексиканско семейство от средната класа през 70-те години на миналия век. „Рома“ е отличен с голямата награда на филмовия фестивал във Венеция.

 

На трето място е южнокорейската лента на Лий Чан-дон „Burning“, чиято премиера беше на миналогодишното издание на кинофестивала в Кан.

 

За най-добър актьор на годината критиците посочиха Итън Хоук, който изигра главната роля в драмата на Пол Шрьодер „First Reformed“. Най-добра актриса пък е британката Оливия Колман за ролята й във „Фаворитката“.

 

Отличието на критиците за най-добрият режисьор отива при Алфонсо Куарон за „Рома“, а филмът беше обявен и за най-добър чуждестранен филм на годината.

За най-добър сценарий гласът на критиците е за сатиричната ода за съветския абсурд „Смъртта на Сталин“ на режисьора Армандо Янунчи.

предишна статияФеновете на „Игра на тронове“ отправили странно искане
следваща статияТемпературите трайно остават под нулата